Hlavní obsah

Rozhovor s hlavním hrdinou Anglických jahod Alexejem Bardukovem

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alexej Bardukov, jenž ztvárňuje jednu z hlavních rolí českého filmu Anglické jahody, dorazil na premiéru do Prahy a poskytl nám rozhovor.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Alex Bardukov - a na plakátě Péťa Lebeděv, jehož ve filmu Anglické jahody ztvárňuje.

Článek

Hvězdou českého filmu Anglické jahody režiséra Vladimíra Drhy je třiadvacetiletý ruský herec Alexej Bardukov, který v něm hraje vojáka okupační armády z 21. srpna 1968. A byl i hvězdou premiéry a následného večírku, když s písničkářem Tomášem Klusem rozpálili na pódiu hit filmu Malčik, přidal se k nim celý sál.

Jak se cítíte po delší době opět v Praze?

Skvěle! Mám pocit, jako bych vůbec neodjel. A to přesto, že když jsem tu natáčel, pálilo do nás horké letní slunce, a dnes je obloha zatažená těžkými podzimními mraky.

.:Upoutávka na film Anglické Jahody (premiéra 13.11. 2008)Autor: Anglické jahody

Jak jste se k roli vojáka Lebeděva dostal, byl jste na konkursu?

Jednou ráno mi zavolal ukrajinský koproducent Viktor Vilhelm a roli mi nabídl, že si mě vybrali podle fotografií. Poslali mi scénář, který se mi moc líbil, protože je to krásný lidský příběh plný touhy po svobodném životě. Navíc tu ještě byla příležitost podívat se do Prahy. Takže jsem neváhal.

Věděl jste něco o srpnu 1968?

Možná něco ze školy, ale málo.

Přesto všichni tvrdí, že jste přijel dokonale poučený a připravený.

Něco jsem si přečetl a začalo mě to zajímat. Tak jsem si toho přečetl ještě víc…

Odkud jste čerpal? Zajímalo by mě, jak osmašedesátý rok hodnotí ruské prameny.

Do archivů ani do knihovny jsem nešel. Stačilo to zadat na internetu a našel jsem všechno, co jsem potřeboval. Zajímala mě jen historická fakta, popis událostí, ne něčí hodnocení.

.:Videoklip k písni Chybíš mi z filmu Anglické jahody

Autor: Anglické jahod

S jakými pocity jste pak jel do Prahy?

No, to víte, že jsem se trochu bál, jak mě tu přijmou. Na jednu stranu jsem si říkal, že si mě přece sami vybrali, z druhé strany přicházely obavy, jestli mi přece jen nedají pocítit, že jsem ze země okupantů. Ale jakmile jsem v Praze vystoupil z letadla, bylo po strachu. Okamžitě jsem pochopil, že to bude krásné, přátelské, že jsem přijel do úplně domáckého prostředí.

Jak jste se domlouval s mladými českými herci, kteří rusky neumějí?

Neumím bohužel dost dobře anglicky, takže jsem měl tlumočníka, a mnohdy jsme si rozuměli beze slov. Byla to krásná práce, mrzí mě jedině, že se moje postava setká jen s Táňou a Tomášem, takže jsem nemohl pracovat s dalšími herci. Viděl jsem film, vím, že jsou úžasní.

V Moskvě hrajete ve filmu i v klasickém divadelním repertoáru. Už jste hrál Romea?

Romea ještě ne, ale prince už ano. Teď natáčím film Gamer o lidech, kteří hrají počítačové hry, a virtuální svět se pro ně stane skutečným, přejde jim do života.

Alexej Bardukov

Narodil se v roce 1984 v Moskvě.

Narodil se v roce 1984 v Moskvě.Vystudoval Školu studií M(CH)AT v ročníku národního umělce K. A. Rajkina a byl přijat do Ruského národního divadla „Satirikon“.

Narodil se v roce 1984 v Moskvě.Vystudoval Školu studií M(CH)AT v ročníku národního umělce K. A. Rajkina a byl přijat do Ruského národního divadla „Satirikon“.Do povědomí filmových diváků vešel díky hlavní roli Ljoni Filatova ve dvoudílném filmu Diverzant.

Narodil se v roce 1984 v Moskvě.Vystudoval Školu studií M(CH)AT v ročníku národního umělce K. A. Rajkina a byl přijat do Ruského národního divadla „Satirikon“.Do povědomí filmových diváků vešel díky hlavní roli Ljoni Filatova ve dvoudílném filmu Diverzant.Ve své filmografii má například ještě Mrtvé pole nebo Miraž.

Narodil se v roce 1984 v Moskvě.Vystudoval Školu studií M(CH)AT v ročníku národního umělce K. A. Rajkina a byl přijat do Ruského národního divadla „Satirikon“.Do povědomí filmových diváků vešel díky hlavní roli Ljoni Filatova ve dvoudílném filmu Diverzant.Ve své filmografii má například ještě Mrtvé pole nebo Miraž.Dokončuje televizní válečný film Poručík.

Reklama

Související témata:

Související články

SPECIÁL: Anglické jahody

Do českých kin vstupuje snímek režiséra Vladimíra Drhy Anglické jahody, který vznikl podle scénáře Martina Šafránka. Film vypráví příběh rodiny Sinkových,...

České Anglické jahody jdou do kin

Do kin přichází nový český film Anglické jahody. Film scenáristy Martina Šafránka a režiséra Vladimíra Drhy je čtyřicet let po 21. srpnu 1968 prvním snímkem,...

Výběr článků

Načítám