Hlavní obsah

Rowlingové opět vyhrožují smrtí, teď i kvůli Rushdiemu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spisovatelka J. K. Rowlingová vyjádřila na sociální síti lítost nad útokem na kolegu Salmana Rushdieho. Dočkala se výhrůžek. Není to první případ nenávistných útoků proti britské spisovatelce.

Foto: Profimedia.cz

J. K. Rowlingová

Článek

Autorka Harryho Pottera napsala po brutálním útoku na Rushdieho, autora Satanských veršů, že je to strašlivá zpráva a že se kvůli tomu cítí opravdu hrozně.

Uživatel, který vystupuje pod jménem Meer Asif Aziz, spisovatelce vzkázal, že „bude další na řadě“.

Autorka pak požádala lidi o podporu a vzápětí dodala, že policie už se případem zabývá.

Zuřivý útok: Spisovatel Rushdie utrpěl deset bodnutí

Amerika

Společnost Warner Bros. Discovery k tomu vydala tiskové prohlášení.

„Warner Bros. Discovery silně odsuzuje výhrůžky J. K. Rowlingové. Stojíme za ní a za všemi autory, vypravěči a tvůrci, kteří odvážně vyjadřují svou kreativitu a názory. WBD věří ve svobodu projevu, klidný dialog a podporu těch, kteří nabízejí své názory ve veřejném prostoru,“ uvedla.

Dodala, že myslí na Salmana Rushdieho a jeho rodinu. Útok na něj označila za „nesmyslný akt násilí“.

V roce 2021 na Rowlingovou na internetu hromadně útočili trans aktivisté. Uvedla, že jí stovky aktivistů vyhrožovaly, že ji zbijí, znásilní, zavraždí a odpálí. „Přeji vám pěknou bombu ve schránce,“ vzkázal jí jeden z progresivistů.

Extremisté autorku nenávidí už od slavného příspěvku z roku 2020, kdy napsala, že pohlaví existuje.

„Jestliže pohlaví není skutečné, prožívaná realita žen je celosvětově vymazána. Znám translidi a miluju je, ale vymazání myšlenky pohlaví odstraňuje schopnost mnohých lidí smysluplně mluvit o svých životech. Říkat pravdu není nenávistné,“ uvedla spisovatelka.

„Uznávám právo každé trans-osoby žít si tak, jak je to pro ni autentické a pohodlné. Pochodovala bych s vámi, kdyby vás někdo diskriminoval na základě toho, že jste trans. Ale současně platí, že můj život byl určen tím, že jsem žena. Nemyslím si, že je nenávistné to říkat.“

Tyto výroky považují za transfobní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám