Hlavní obsah

Rosa Bohemica láká na hudbu na magických místech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní ročník, který potrvá až do 15. listopadu, má motto matematika a filozofa Pythagora, který řekl, že hudba velmi prospívá zdraví, když ji náležitě užíváme. Koncerty spojují hudební zážitek s atmosférou třinácti netradičních historických míst.

Foto: archiv festivalu

Letošní ročník festivalu skončí v krásné loretě v Kosmonosích.

Článek

Rosa Bohemica je i název vzácné barokní knihy. „Inspirovaly nás dva historické spisy ze 17. století, z nichž jeden se jmenuje Rosa Bohemica. Jde o životopis sv. Vojtěcha od Václava Boleluckého a unikátní je jeho souvislost s hudbou. Obsahuje mj. první doložený tisk písně Svatý Václave, po staletí vnímané jako naše hymna,“ říká Gabriela Eibenová.

Festival otevřel varhanní koncert v Roudnici nad Labem, v augustiniánském klášteře, u něhož vytéká zázračný pramen Roudná. Pak se symbolicky přenesl od Řípu k Blaníku, kde si ve Vlašimi zájemci vyslechli přednášku o J. D. Zelenkovi, který se nedaleko narodil.

Prázdniny začaly v Blatné, městě růží, s nímž spojili síly, aby společně propagovali růži roku s názvem Ave Maria. Další ze zastávek se koná 30. 7. v Památníku Antonína Dvořáka ve Vysoké u Příbrami. „Líbí se mi uvádět posluchače do míst letního odpočinku našich velikánů, kam jezdili, aby nabrali sílu a tvořili. Večer věnujeme J. V. Sládkovi, který tu často pobýval a s Dvořákem sdíleli stejnou vášeň – lásku k Americe,“ říká Eibenová.

Festival pokračuje 13. srpna v Pátku nad Ohří. A 17. září by se měl uskutečnit koncert pod širým nebem v chrámu ze 14. století v Panenském Týnci.

Kdo nestihl slavnostní akci k uctění památky stavitele pražské Lorety Kryštofa Dientzenhofera, 15. října opakují program Vivaldi v Čechách na zámku v Nižboru. Bývalou Synagogu v Novém Strašecí 29. října rozezní sefardské písně, 11. listopadu zavítá festival do Roztok u Prahy a 15. listopadu do lorety v Kosmonosích u Mladé Boleslavi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám