Hlavní obsah

Režisér Hřebejk zažaloval Komerční banku za reklamu

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Další významná osobnost umělecké scény se rozhodla bránit svá práva před soudem. Nejde však o spor, jak bývá zvykem, s některým z bulvárních deníků. Jeden z nejuznávanějších českých režiséru současnosti Jan Hřebejk totiž zažaloval Komerční banku (KB).

Článek

Nelíbí se mu, že KB používala reklamní spot, v němž Hřebejk vystupuje, déle než podle něj určovala smlouva. Tu měl podle informací Práva uzavřenu na jeden rok, banka ale hovoří o dvou letech.

"V žalobě na ochranu osobnosti chce žalobce po Komerční bance 800 000 korun," řekl Právu mluvčí pražského městského soudu Martin Valehrach. Soud se začne sporem zabývat příští týden.

Podle nejmenovaného právníka, který se podobným civilním sporům věnuje, měl ale Hřebejk spíše požadovat náhradu škody za bezdůvodné obohacení nebo další autorskou odměnu. Místo toho ale režisér podle žaloby tvrdí, že se to dotklo jeho osobnostních práv.

Je to banalita

"Přeme se o to, do kdy mohla KB používat reklamní spot. Pro mě je to ale banalita a bylo mi právníky doporučeno, ať to nekomentuji. Jsou tam určité nejasnosti mezi oběma stranami a snad je u soudu vyřešíme. Uvidíme, s čím přijde druhá strana," řekl v pátek Právu Hřebejk, který neměl příliš času se vybavovat. "Právě totiž točím," uvedl muž, který se režisérsky podepsal pod takové snímky jakými jsou Pelíšky, Musíme si pomáhat, Pupendo a naposledy Medvídek.

Hřebejk podle svých slov reklamu natočil zhruba před třemi lety na podzim. "Do rozhodnutí příslušného soudu se k této záležitosti nebudeme vyjadřovat," reagovala na dotaz Práva ke zmíněnému sporu mluvčí banky Romana Ondrůšková.

Reklama

Výběr článků

Načítám