Hlavní obsah

Režisér Cameron za Avatar převezme Cenu Harolda Lloyda

Washington

Režisér James Cameron se stane prvním nositelem Ceny Harolda Lloyda za mimořádné využívání technologie 3D ve filmovém umění. Cenu za snímek Avatar převezme 9. února v čínském divadle Grauman v Hollywoodu, napsal server hollywoodreporter.com.

Upoutávka na film Avatar Video: Avatar

 
Článek

"James Cameron ztělesňuje vizi Harolda Lloyda. Vzhledem k Avatarovi a jeho zanícení pro tvorbu v 3D je jen příznačné, že je i prvním nositelem této prestižní ceny," uvedla podle serveru hollywoodreporter.com Suzanne Lloydová, která je vnučkou průkopníka 3D filmování Harolda Lloyda a zároveň předsedkyní společnosti nesoucí jeho jméno.

Avatar vstoupil do historie

Snímek Avatar nade vší pochybnost vstoupil do historie filmového světa. S tržbou více než 2,7 miliardy dolarů (asi 46,87 miliardy korun) se stal nejvýdělečnějším filmem všech dob. Američan Lloyd (1893-1971) se jako autor, herec, režisér a producent podílel na více než 200 filmech.

Jeho archív obsahuje více než 250 tisíc stereoskopických 3D fotografií hvězd Hollywoodu i nejrůznějších míst. James Cameron, narozený roku 1954 v Kanadě, je považován za jednoho z nejvlivnějších filmařů Hollywoodu. Na svém kontě má kromě Avatara i Titanik a další veleúspěšné a dodnes respektované filmy - například pro Arnolda Schwarzeneggera stvořil postavu Terminátora či druhým dílem pokračoval v boji s mimozemskými Vetřelci. Cameron s oblibou zkouší nové technické možnosti při vytváření trikových scén a jeho filmy jsou vždy vizuálně opulentní.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám