Hlavní obsah

Avatar je nejvýdělečnějším filmem všech dob

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pouhých šest týdnů od premiéry stačilo filmu Avatar amerického režiséra Jamese Camerona na to, aby se stal nejvýdělečnějším filmem všech dob. Před rokem odsunula tato ambiciózní sci-fi na druhé místo jiný Cameronův trhák, Titanic.

Upoutávka na film Avatar Video: Avatar

 
Článek

Za romantický velkofilm z roku 1997 Titanic nechali diváci v pokladnách kin po celém světě přes 1,8 miliardy dolarů, Avatar ale do dneška utržil ještě o zhruba 900 miliónů více. Za rychlý nástup a rekordní tržby vděčí vědeckofantastický hit více faktorům.

Líbivý příběh i ekoposelství 

Vedle přitažlivého příběhu - skrývajícího i někým vysmívané ekologické poselství - je to hlavně využití nejmodernějších technologií a zejména trojrozměrného zobrazení. Právě v pokladnách kin s 3D technologií jsou diváci ochotni nechat za vstupenky podstatně více peněz, a tak není divu, že v současnosti přibývají jako houby po dešti filmy, kterým tradiční dva rozměry nestačí.

Současný téměř miliardový náskok Avataru tak nemusí být zcela nepřekonatelný. V minulosti navíc držela většina snímků primát nejvýdělečnějšího filmu jen pár let, Titanik vévodící mu mezi lety 1998 až 2010 patří k výjimkám, podobně jako Spielbergův E. T. - Mimozemšťan. Tento návštěvník z jiné planety, toužící se dostat domů, byl v čele deset let, než jej v roce 1993 překonal Jurský park.

Jurský park překonal E. T. - Mimozemšťana

Snímek Jurský park potřeboval k rekordním tržbám (tehdy 700 miliónů dolarů) čtyři měsíce od premiéry. Tabulka srovnávající tržby z kin ale vypadá poněkud jinak, pokud se vezme v úvahu inflace.

Podle serveru boxofficemojo.com nechali lidé po započtení vývoje cen lístků nejvíce peněz v pokladnách kin za ságu z americké občanské války Jih proti severu z roku 1939, která navíc kralovala žebříčku nejvýdělečnějších filmů přes čtvrt století. Na druhém místě je první díl původních Hvězdných válek (dnes Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje) a jinak rekordnímu Avataru patří až 14. příčka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám