Hlavní obsah

RECENZE: Th!s dál obnažují kouzlo poctivého tvrdého rokenrolu

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražská rocková čtveřice Th!s těží ve své tvorbě z bigbítu šedesátých a sedmdesátých let. Zachovává mu jeho syrový zvuk a citlivě mu v aranžích i zvuku přidává pel současnosti. Ve středu večer pokřtila své druhé minialbum …and this is our Sh!t v pražském prostoru DUP39.

Foto: Lucie Levá

Vojta Kotek a Jan Melíšek při křtu.

Článek

Baskytarista Vojta Kotek, jinak též režisér a herec, Novinkám.cz před vystoupením řekl, že v sále, v němž se koncert konal, dosud žádný nebyl. Dům uměleckého průmyslu (tedy DUP) má ale v budoucnu opět sloužit umění, výstavám a dalším akcím.

Th!s do něho vtáhli pravověrný rokenrol. V hodinu a čtvrt trvajícím setu přehráli skladby jak ze svého loňského prvního minialba We are Th!s, tak z toho čerstvého. Sázeli je s jistotou, vědomi si přesně toho, jak chtějí svou hudbu prezentovat i jak toho docílit. Kmotry minialba se stali všichni diváci v sále.

Foto: Lucie Levá

Jan Melíšek, zpěvák a kytarista Th!s.

V kapele nejsou geniální muzikanti, kteří by udivovali instrumentálními eskapádami. Formace nicméně na pódiu působila přesvědčivě. Její skladby jsou vystavěné na obrovském tahu a tlaku, přičemž dosáhnout toho lze jen skutečně kapelním způsobem interpretace. To se dělo. Výsledný sound byl celistvý a takříkajíc tlačil.

Klíčovou osobou v sestavě je zpěvák a kytarista Jan Melíšek, působící na scéně jako Johny Vokál. Na pódiu je výrazný frontman, což je dáno jeho výškou, charismatem a rockovou vizáží. Jako zpěvák místy až udivoval barvami i polohami, které se svým hlasem zvládá. Od klidných až po ty vypjaté, ve všech byl jistý. Když mu Kotek (v sestavě působící pod jménem Vokoun Tvrdič) a kytarista André Pražec pomohli ve vokálech, mělo to sílu jako hrom. Bubnující Strženej Winty to všechno od své soupravy v pohodě jistil.

Foto: Lucie Levá

Vojta Kotek, baskytarista skupiny Th!s.

Th!s mohli během koncertu méně hovořit a vtipkovat mezi písněmi. Set by dostal větší spád, která hudbě, jíž se prezentují, prospívá. Takhle odehráli písničku, jejímž prostřednictvím nastolili příjemnou rokenrolovou atmosféru, a posléze ji nechali ve svých slovech i tichu takříkajíc spadnout.

V budoucnu budou muset hlídat, aby se v hudebních a melodických nápadech neopakovali. Anglicky zpívaný rokenrol by k tomu mohl svádět. S druhým minialbem se to zatím neděje v takové míře, aby z toho měli být nervózní.

Th!s
DUP39, Praha, 19. prosince

Hodnocení: 75 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám