Hlavní obsah

RECENZE: Syrová poetika Ruska v devíti obrazech

Právo, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Matka Rus viděná rozdílnou optikou devíti českých fotografů, tak by se dala v jedné větě shrnout podstata výstavy Viděno devíti.

Foto: katalog výstavy

Rusko je plné vojáků a pravoslavných popů.

Článek

V podzemních labyrintech galerie se návštěvníci proplétají nejen sklepními interiéry, ale také rozličnými duchovními polohami Ruska. Na vernisáži výstavy zazněla zajímavá charakteristika velké země – cokoli řeknete o Rusku, je pravda.

Pokud bychom měli výše zmíněný výrok volně parafrázovat, můžeme říci – jakkoli ruskou realitu interpretujete, stále v ní zachováte specifickou a syrovou krásu této krajiny.

Vždy však záleží na úhlu pohledu, ze kterého se na ni chcete dívat. K tomu vám na výstavě pomáhá devět „dalekohledů“, jejichž optiku máte možnost doostřovat či naopak rozostřovat. Ačkoli jsou to pohledy černobílé, neschází v nich barevnost a plasticita.

Foto: katalog výstavy

Rusko má svou neopakovatelnou a neuchopitelnou poetiku (Dana Kyndrová, Borodino 2012).

Můžete si třeba vybrat pohled Martina Wágnera. Provede vás Čukotkou nebo Kurilskými ostrovy, nad kterými se rozpínají zlověstná a olověně šedivá mračna. A pod nimi se procházejí mužici s garmoškou nebo okovem s vědry. Jejich oči jsou zamžené smutkem, možná i vodkou či jinou chandrou.

Můžete jít také po cestě s Danou Kyndrovou plnou majestátných chrámů, popů a křížů nebo pravoslavných svatých. A opět všudypřítomný smutek. Uvnitř očí lidí nesoucích v procesí velký obraz cara i v očích samotného baťušky. Hrdost krasnoarmějců kontrastuje na jiném snímku zase s důstojným soustředěním církevních hodnostářů.

Chcete projít Rus s Karlem Cudlínem? Jak je libo. Čeká na vás láska na řece Volze. Jindřich Štreit vás zase zavede do chudých vesnic Burjatska. Na co asi myslí žena se zvrásněnou tváří, která se halí do cigaretového dýmu? Nebo chlapec tlačící autíčko bahnem cesty?

Možná na to samé, na co exkluzivní zmalovaná děvočka, špulící pusu a hlavně zadnici na portrét vůdce revoluce Lenina. Nebo to ví autor této fotografie Andrej Reiser?

Rusko – to je širá a nekonečná otázka. A odpověď někde v nekonečnu stepi. Možná tak bychom mohli charakterizovat dojem z vystavovaných děl. Každopádně nám jejich autoři ukazují, jak je velice obtížné uchopit a hlavně pochopit našeho nevlastního a bývalého Velkého bratra.

Chcete aspoň trochu pochopit, co se to děje na Ukrajině a v říši Vladimíra Putina? Projděte si v klidu výstavu a zastavte se u každé fotografie a vstupte do ní. Cesta na Matku Rus je předlouhá.

Viděno devíti
Art – Residence Zahradník, Praha, do 27. dubna

Celkové hodnocení: 85 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám