Hlavní obsah

RECENZE: Smrtelný hřích. Protikladné vyšetřovatelky úřadují

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvě vyšetřovatelky zcela odlišných charakterů jsou hlavními postavami debutu švédské spisovatelky Marie Grundové Smrtelný hřích. Získala za něj ocenění od Švédské akademie spisovatelů krimi, stejně tak přízeň mnoha čtenářů.

Foto: Metafora

Obal knihy

Článek

Komisařka Sanna se svou novou kolegyní Eir vyšetřují sebevraždu dívky v lomu na jednom ze švédských ostrovů. Brzy k ní přibude vražda majitelky antikvariátu, aby se ukázalo, že spolu oba případy souvisí a jsou počátkem dalších tragédií.

Už jen nápad spojit dvě protikladné osobnosti ve dvojici hlavních vyšetřovatelek je pro román nosný. Zatímco Sanna je odpovědná a bezmála puntičkářská, Eir je divoká a bohémská. Obě postavy jsou syrové, silné a různým způsobem zlomené životem. Když se dostávají do konfliktu, činí příběh ještě dramatičtějším, než je ve své detektivní podstatě.

Děj se navíc odehrává v zajímavém prostředí a představuje těžké lidské osudy i zvrácenost. Autorka má ve vyprávění smysl pro detail a používá jednoduchý,

ale naprosto funkční jazyk. K tomu jistě přispěl i překlad Adriany Vendl.

Grundová si dala záležet i na dalších postavách. Jejich charaktery zprvu lehce nastíní a potom je rozvíjí a rozplétá jejich životní tajemství. Román má sice pomalejší rozjezd, ale s přibývajícími stránkami vtahuje do děje a nedává čtenáři moc důvodů se odtrhnout. Je to ten případ detektivky, která se čte jedním dechem a člověk má dojem, že je u scén přítomen.

Působivá je bohatost detailů v textu, ať už je to v přiblížení prostředí, v němž se příběh odehrává, přes líčení způsobu života postav až po intriky. Detailní je i popis policejní práce, která vedle průlomů ve vyšetřování naráží na neúspěchy a nesprávná rozhodnutí. Autorka pozorně sleduje všechny cestičky, kterými je třeba projít, aby vyšetřovací tým případ vyřešil.

Smrtelný hřích je vydařený debut, jenž by si zasloužil pokračování. Dvojice vyšetřovatelek je nejen v detektivní literatuře neobvyklá, ale má potenciál uspět i v dalších příbězích se společenským přesahem.

Maria Grundová: Smrtelný hřích
Metafora, překlad Adriana Vendl, 342 stran, 379 Kč

Hodnocení 85 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám