Hlavní obsah

RECENZE: Přízrak v hrdle. Nevyslyšený hlas ženského pokolení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tohle je ženský text. Rázným sdělením a zároveň ustavením rámce, v němž se výlučně pohybuje, otevírá irská básnířka Doireann Ní Ghríofaová Přízrak v hrdle, svůj prozaický debut protkaný lyrickými projevy roztodivných podob. Za počin předloni obdržela nejstarší britské literární ocenění Jamese Taita Blacka.

Foto: Odeon

Obal knihy

Článek

Za vším hledej ženu, praví Dumasova fráze, i tentokráte pravdivá. Spisovatelka tvrdě potlačuje ego, jež se omezuje jen na každodenní seznam domácích činností zasloužilé matky, nedostudované medičky a absolventky pedagogiky, která v sobě našla chorobnou touhu po novorozeňatech.

Její druhá, opět nikoli vyfabulovaná obsese je nevýslovně větší. Na počátku stojí elegie přeložená do češtiny pod názvem Nářek pro Arta Ó Laoghaira, v níž se z lásky k zavražděnému choti vyznala o více než dvě staletí starší autorka Eibhlín Dubh Ní Chonaillová. Teskná báseň, do níž přispěli i Artův otec a sestra, se přitom písemné podoby dočkala až po dekádách, kdy se v rozličných verzích objevovala v lidové slovesnosti. Prapůvod posedlosti včetně originálního znění čtenáři najdou v závěrečné části.

Verše planoucí vášně, zloby a morbidity prý nedaly Ghríofaové spát už od teenagerských let. Horoucí úsilí co nejpodrobněji probádat dávné zmařené životy v archivech a na s nimi spjatých místech ji po několika vydaných básnických sbírkách přivedlo k dílu, v němž se jako dvě strany zrcadla odrážejí nejen ústřední ženské postavy, ale i hlas jejich nevyslyšeného pokolení, po generace si tiše předávajícího svědectví.

Pro Ghríofaovou je posvátné každé zvolené slovo, každá zdánlivě nicotná událost. Pečlivě je skládá do vtahujících kreací dokládajících poetickou podstatu jejího uvažování.

Obtěžkaná čtvrtým potomkem se přes stohy špinavého prádla a v záplavě umělého mléka, což umí vylíčit s ladnou nenuceností, snaží veškeré volné chvíle zasvětit tragické múze.

Je to kniha ryzí mateřské něhy a houževnatosti ve zkoumání cizího osudu, vedoucí k zanedbávání vlastního bytí, je to zastřená autobiografie zkřížená s působivou investigací.

Vyprávění a domýšlení si nedochovaných reálií o šlechtičně z druhé poloviny osmnáctého století ve své fascinující formě na sebe nakonec strhává veškerou pozornost, až z druhotného, dýchavičnějšího příběhu zůstává poloprázdná sklenka. Vše je ale uspořádáno tak, jak má být.

Doireann Ní Ghríofaová: Přízrak v hrdle
Odeon, překlad Alice Hyrmanová McElveen, 280 str., 359 Kč

Hodnocení 80 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám