Hlavní obsah

RECENZE: Nebe pokročilo v detailech, útok teprve chystá

Právo, Jaroslav Špulák

Třetí album havířovské poprockové kapely Nebe dopadlo vlastně podle očekávání. Celkově se na něm kapela dobrala charakteristických zvukových rysů, čímž nabyla statusu poměrně snadno rozpoznatelné.

Foto: BrainZone

Havířovská poprocková kapela Nebe.

Článek

Není na něm ale píseň, která by přinesla zásadní průlom k nejvyšším pozicím českého mainstreamu.

Kdyby se Nebe nepohybovalo v hudební oblasti, v níž se odezva posluchačů počítá dvojnásob, bylo by na místě mu k nové desce pogratulovat. Má v sobě totiž zajímavé aranže skladeb, disponuje dobrým zvukem a je patrné, že se nebojí pracovat s pocitem i dynamikou. V tomto ohledu je série jedenácti skladeb barevná.

Autorský tandem Petr Harazin a Štěpán Petrů má svůj styl. Ve srovnání s minulými alby kapely je v něm více košatosti a výrazové přemýšlivosti.

Foto: BrainZone

Obal nového alba kapely Nebe.

K nejpůsobivějším momentům v tomto ohledu patří proměnná, až drásavá Stopy pryč, spontánní Půjdem, stadiónová Ruce v otěžích nebo vygradovaná Proti proudu.

V textech Nebe pokračuje v poetice, jež charakterizovala první dvě alba. Je v ní hra se slovy, kdy jejich krása občas pokryje na první pohled jasný smysl okamžiku. Takový přístup je ale cenný, zvláště spojí-li se ve výsledku texty jednotlivých písniček v nosný motiv alba.

Nebe tedy zapracovalo na detailech. Přestože ale v éteru již zafungovaly Pláštěnky, mohlo by se to podařit i Bezvědomí, povšechně to vypadá, že větší hity teprve musí složit.

Nebe: Souřadnice
BrainZone, 41:47

Celkové hodnocení: 70 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám