Hlavní obsah

RECENZE: Nad zmizelými dětmi ze slumu se oči zavírají snadno

Právo, Kristýna Čtvrtlíková

V Indii, ve druhém nejlidnatějším státě na planetě, zmizí podle statistik bezmála dvě stě dětí každý den. Próza Dokud vás nenajdeme z pera indické novinářky a spisovatelky Deepy Anapparaové osvětluje případy pohřešovaných z nejspodnějších vrstev, po nichž se policie neobtěžuje pátrat. V debutu uvážlivě prokládá román napínavou detektivkou.

Foto: Prostor

Obal knihy

Článek

Devítiletý Džaj nepoznal nic než chudinskou osadu, v níž vyrůstá s o něco starší sestrou a rodiči odkázanými na milost a nemilost mocných. Od hi-filidí, jak označují ty, kteří žijí v duchu západního světa v nedalekých věžácích, je odděluje špinavá skládka a vysoká zeď.

Policie jako by čekala na záminku, až bude moci legálně srovnat jejich nuzné chatrče se zemí. Příležitost se naskytne, když se ztratí chlapec Bahádur ze sousedství, jehož matka vytrvale doráží na konstábly, aby začali jednat. O vážnosti situace nedlouho poté svědčí další ztrativší se nezletilí.

Téma v autorčině literární tvorbě klíčilo řadu let, přičemž čerpala z publicistické praxe, kdy navštěvovala příbytky osob na okraji společnosti a naslouchala jejich prožitým tragédiím. V doslovu vysvětluje, že se pozornost snaží upřít nikoli na pachatele únosů, jehož figuru v knize spíše potlačuje, nýbrž na oběti, které se nemají redukovat na pouhé číselné údaje.

Nastíněné intence se Anapparaová veskrze drží. Za vypravěče si zvolila právě nejmladší hrdiny, jejichž naivníma, otevřenýma očima dokáže vnímavě přiblížit i částečně odvrátit zobrazenou hrůzu a činit příběh, orámovaný zoufalstvím a bezmocí, snesitelnějším.

Titulní kamarádi berou hledání ztracených vrstevníků pod vlivem televizních krimiseriálů jako dobrodružnou hru, zároveň si bystře uvědomují různé souvislosti, čímž literátka podporuje plynulost děje, avšak znevěrohodňuje nastoleným vyspělým způsobem mluvy a intelektem nízký věk těchto postav. Je ale docela nasnadě, že v civilizační pustině se dospívá rychleji.

Do prostředí zapovězených jihoasijských čtvrtí spisovatelka přímo vtahuje výstižně vylíčenou atmosférou nasáklou všudypřítomným smogem či vůní exotických pochutin a s obyvateli podléhajícími náboženským tradicím, které kolidují s technologickým pokrokem.

Překladatelka v textu ponechává nepřeberné množství hindských výrazů, jejichž význam předkládá závěrečný slovníček. Zpočátku poměrně znesnadňují čtení, slova se však naštěstí opakují často, a tak by použití českých ekvivalentů namístě nebylo.

Deepa Anapparaová: Dokud vás nenajdeme
Prostor, překlad Petra Diestlerová, 376 str., 347 Kč

Hodnocení 75 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám