Hlavní obsah

RECENZE: Karikatura světa s milou tváří

Právo, Lucie Zelinková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švédský spisovatel Jonas Jonasson (54) patří se svými romány k severské nedetektivní menšině. Zároveň je autorem, který vzkřísil a na první příčky prodejnosti dovedl žánr humoristické literatury. Teď mu vychází třetí kniha, své předchůdkyně však překonat nedokázala.

Foto: nakladatelství Panteon

Obal knižní novinky Jonase Jonassona

Článek

Jonasson se v románu Zabiják Anders a jeho přátelé dostává k vlastní formě, kterou nastavil u předchozích knih. Snaží se o vtip, lehkost, kamuflovanou společenskou satiru a drobnou parodii tradičního severského krimi psaní.

Hlavní postavy, které dějem provází, lze jistou optikou vzhledem k jejich charakterům vnímat jako karikatury. Ve středu děje stojí farářka, která nikdy nevěřila v Boha a za modlitby si účtuje poplatky, mladík, který je přesvědčen, že za jeho zpackaný život je výhradně zodpovědný jeho dědeček, který mu nedokázal předat tučné dědictví, a sám na svém osudu vinu nenese, a Anders, vrah, který je na jedné straně plně komickou postavou, na druhé strávil desítky let za mřížemi a na kontě má tři vraždy dealerů amfetaminu.

U předchozích knih byla mezi řádky cítit jistá parodická linka detektivních žánrů, tu Jonasson dodržel i tentokrát. Zanesen je jeho klasický motiv, kdy dá dohromady partičku zcela bizarních postav. Záměrně je nepravděpodobný i děj, ovšem výtka na toto téma není na místě, protože jde o jakousi grotesku v knižní podobě. Jednoduchou, nenáročnou, místy vtipnou, místy méně.

Na rozdíl od předchozích románů je v tomto spíše samotné jednání a charakteristika postav tím, co po humoristické stránce román „táhne“, nikoli situační komika. Po jazykové stránce Jonasson dodržuje od prvního románu stanovené pravidlo jednoduchosti vyprávění a snadné čitelnosti. Vypráví střídmě, polopaticky a vtip vkládá i do způsobu skládání vět.

Žádné obohacení, žádná morálka 

Kniha si neklade za úkol intelektuálně čtenáře obohatit, nesnaží se moralizovat a naopak některé vtípky jsou výstřely, které by se mohly leckoho dotknout. Pro prostotu jde vzhledem k jazyku a komičnosti o vcelku sympatické dílko, které má své místo v současné světové literatuře a zejména krimi romány naskrz prosáklé severské knižní produkci.

Jelikož postrádá překvapivé a nové prvky, trpí syndromem dalších dílů, tedy nutným srovnáním se svými předchůdkyněmi. Protože se mu je překonat nepodařilo, zůstává jen nezajímavou knihou v řadě.

Nakladatelství Panteon mělo poměrně šťastnou ruku na dobu vydání, Zabiják Anders je totiž ideální knihou pro moment, kdy o dovolené chcete plně vypnout a s odlehčenou zábavou jen odpočívat.

Celkové hodnocení 65 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Jonas Jonasson: Zabiják Anders a jeho přátelé

Překlad Hana Švolbová, Panteon, 320 stran, 379 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám