Hlavní obsah

RECENZE: Důvěrnosti. O druhu strachu a lepším já

Právo, Kristýna Čtvrtlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do jaké míry určují mladické nerozvážnosti pozdější život a lze před nimi vůbec utéct? Italský spisovatel Domenico Starnone, o němž se spekuluje coby o identitě mysteriózní literátky schované pod rouškou pseudonymu Elena Ferrante, udává příklad v novele Důvěrnosti. Přes její nevelký rozsah jde o nejednoznačné a mnohovrstevnaté čtení, které se vrývá pod kůži.

Foto: Kniha Zlín

Obal knihy

Článek

Uznávaný středoškolský kantor a akademik Pietro Vella má strach. Bojí se sebe samého, vlastní nedostatečnosti, zdánlivosti úspěchu, kterého nepříliš pracně dosáhl, nebo možnosti, že o všechno vinou neblahé události přijde.

Mnohem více se však obává dávných hříchů, které prozradil někdejší studentce a následné milence Terese, jež ho nakonec odborností a kariérním postupem předčila.

Učiteli, s nímž navázala intimní poměr, kdysi prozradila na oplátku i své dřívější neduhy, které jim vzájemně slouží jako trvalé pojítko a pojistka zabraňující provádět špatné skutky. Vždy totiž hrozí nepěkné odhalení ohrožující prestiž a spokojený život. Hra na bázi svědomí tak působí kladně a oboustranně vylepšuje morální kredit.

Starnone dává do stejného příběhu nahlédnout trojí perspektivou. Kromě protagonistů vykládá svůj pohled i spíše nezainteresovaná osoba, jíž je Pietrova dcera. Zvoleným konceptem trefně upozorňuje na klamavost úsudku a interpretace jednání a promluv druhých, kterých se nevyhnutelně dopouštíme.

Autor se projevuje jako bystrý vypravěč a popisovač mužské ješitnosti, ženské podrážděnosti a drobných laskavých lží ve vztazích, především manželských, o nichž píše vycizelovaně a čistě. Definitivní rozhřešení choulostivých tajemství z minulosti neposkytuje, čímž dílo rozšiřuje o čtenářské domněnky.

Základní idea prózy o šedé eminenci lidských činů je však svým způsobem slabá a vynikne právě jen na ploše kratičké novely.

Domenico Starnone: Důvěrnosti
Kniha Zlín, překlad Alice Flemrová, 144 stran, 269 Kč

Hodnocení 70 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám