Hlavní obsah

RECENZE: David Stypka nemusí hledat kompromisy

Novinky, Václav Hnátek

Koncerty Davida Stypky a jeho kapely Bandjeez jsou zážitkem vždy. Aktuální turné však láká pozornost nejen pro hudbu samotnou. Frýdeckomístecký písničkář totiž koncem října oznámil, že od léta bojuje s rakovinou slinivky. Na jeho pondělním výkonu v brněnské Flédě to nebylo znát. Nebo ano, ale jen v dobrém.

Foto: Václav Hnátek

David Stypka v brněnské Flédě.

Článek

Kritikovi se nechce pouštět se do oblastí patřících spíše bulváru, ale ono se od toho nedá jen tak oprostit. Stačí totiž na pódiu vidět výrazně pohublého Davida Stypku s prořídlými vlasy, aby bylo zjevné, že nedávná operace i aktuální chemoterapie nejsou žádná legrace. A to si ještě k brněnskému koncertu přibral angínu.

Jenže stačí slyšet první tóny Stypkovy kytary, neřkuli jeho silný a stále stejně podmanivý hlas, a nezbývá než konstatovat, že po stránce hudební je naštěstí vše v pořádku. S jeho zdravotním stavem by publikum jistě sneslo jen slušný koncert, hlavně, že se uskuteční. Jenže Stypka nevolí kompromis, protože ho nepotřebuje.

Ve skutečnosti bylo pondělní vystoupení v zaplněné Flédě jeho asi dosud nejlepším. Jistě pomohl skvělý set slovenské kapely Korben Dallas, kterou si na turné přizval a jejíž hudebně spřízněná show pomohla fanoušky dostatečně nažhavit. Vyznění koncertu neuškodilo ani publikum oddané a poučené.

Foto: Václav Hnátek

David Stypka při brněnském vystoupení.

Ale sám Stypka na pódiu působil uvolněnějším dojmem, po dohrání koneckonců hovořil o nově nabyté sebedůvěře, která mu dříve kupodivu chyběla. Proč kupodivu? Pojďme stručně shrnout, čím čtyřicetiletý písničkář zaujal. Texty dostatečně hlubokými, ale ne natolik akademickými, aby byly určené pouze hrstce fajnšmekrů, zapamatováníhodnými melodiemi, hlasem, který elektrizuje, a naživo k tomu všemu brilantní sólovou kytarou.

Toho všeho se brněnskému publiku dostalo vrchovatě. Kostru tvořily skladby z desky Neboj., stejně dobře však fungovaly i písně „prehistorické“ včetně skvělé Čaruj nebo úplné novinky. V ní Stypka dokonce odložil kytaru a jen za doprovodu kapely s výrazným klavírem Pavla Sotoniaka odzpíval i filmovou píseň Kříž, již znají diváci snímku Úsměvy smutných mužů.

A jakkoliv ani v rychlých peckách, do kterých se pořádně opíral, nebyla v hlase znát žádná indispozice, byl to právě hudebně na dřeň očesaný Kříž, který prokázal, že prodělaná nemoc Stypkovi na síle nic neubrala.

Koncert doprovázela na cello Terezie Kovalová, která působí jako už v podstatě stálý host, a navzdory opakovanému vtipkování, že „už musí na vlak“, zůstala až do konce, a i vokálně přispěla do duetu Dobré ráno, milá.

V případě Davida Stypky a Bandjeez platilo vždy, že jejich koncerty se vyplatí vyhledávat. V současné situaci, a navíc ve spojení s Korben Dallas, je návštěva dnešního vystoupení v pražském Lucerna Music Baru takřka povinností.

David Stypka & Bandjeez, Korben Dallas
Fléda, Brno, 2. prosince

Hodnocení: 90 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám