Hlavní obsah

Ráž lehkým perem o včerejším dnešku

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S provokativním názvem Aplikace rodina (Theatrum mundi, 150 stran, 269 Kč) se přihlásil s novou prózou Roman Ráž. Po historických románech se rozhodl podívat do současnosti. Už sám název evokuje spojení s moderními technologiemi dnešní doby.

Foto: ČTK

Roman Ráž vydal další knihu.

Článek

Vypravěčem je nepříliš úspěšný vysokoškolský student toužící někdy v budoucnosti vytvořit pořádné literární dílo. Zatím přispívá do novin, ovšem podle šéfredaktora prokazuje hlavně talent psát o věcech, které nikoho nezajímají. Starší sestra jako vystudovaná právnička začíná v advokátní kanceláři a od rána do večera řeší svůj první případ.

Máma, snažící se tmelit rodinu, je redaktorkou poezie v zavedeném nakladatelství. Otec, před listopadem náměstek ředitele, komunistický kádr, je majitelem prosperující reklamní agentury. A nakonec je v příběhu i rozvedený švagr, jehož sestra vzala na milost a pozvala do domu, užívající si výhody mamahotelu. Má jediného koníčka. Hledá svého fízla a udavače, kteří mu kdysi pro „nějaké samizdaty a urážky státu“ pomohli ke dvěma rokům za mřížemi.

Největší prostor patří hledání vypravěčovy přítelkyně Saly, s níž není tak lehké se sejít, a potom třem mladým gráciím. Vypravěč si je pojmenoval Nicka, Tiziánek a Snědka. Souzena je mu ta první. Vyhrála ho v sázce. Prý ho sbalí.

Právě s tou dal autor mladíkovi prožít dobrodružství plná turbulentních změn. V docela zoufalé dívce vykreslil Ráž nejpůsobivější postavu prózy. Její zoufalé hledání sebe sama čtenáře dozajista oslovi. Nad švagrovou velkorysostí se však pozastaví. Po čase totiž zjistil, že oním udavačem je někdo z nejbližší rodiny. A rozhodl se nad vším mávnout rukou.

V knize se často objevují rysy současnosti. Ráž nabízí i odkazy na vliv globalizované politiky a ekonomiky.

Jisté je, že se po trilogii Lázeňské dobrodružství, Lázeňské naděje a Lázeňské ozvěny, mapující osudy vídeňské Češky Marie Klánské a její rozvětvené rodiny po celé bouřlivé dvacáté století, rozhodl pro lehčí tón. Možná v něm jeho ctitelé najdou ozvěny knih Narcisový dům nebo Prodavač humoru. Jisté však je, že osvědčil schopnost změnit téma i styl vyprávění.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám