Hlavní obsah

Prostor pro umělcovu intuici

Právo, Kristýna Křížová

Na výstavě Prostor pro intuici v pražském Domě u Zlatého se můžeme seznámit s tvorbou čtrnácti generačně si blízkých současných výtvarníků, kteří pracují s různými uměleckými prostředky. Zajímavá je například video koláž Jakuba Nepraše, konceptuální fotografie Jiřího Šiguta, grafitti Jana Kalába, vizuálně akustická instalace Federica Díaze či kinetická videoinstalace Daniela Hanzlíka.

Článek

Výstava nabízí možnost seznámit se s novými i zavedenými proudy v umění - video, světelné projekce, objekty, graffiti, fotografie aj. A také prozkoumat, jakým způsobem různá nová média, případně i klasické výtvarné prostředky, ovlivňují naše vnímání.

Dnešní umění je mimo jiné schopné poukazovat na to, že nabízená obrazová realita je často jen realitou zástupnou a že tedy vizuální zprostředkování nemusí nutně zobrazovat věc v její podstatě. Mnohdy jde pouze o estetickou manipulaci.

Své k tomuto problému říkají objekty Michala Cimala, které tvarově vykazují podobnost s hudebními nástroji, avšak absurdností svého tvaru jako by na první pohled avizovaly nemožnost jejich užití. Přesto je možné jich jako hudebních nástrojů použít. Svoboda tvorby tak stojí v koncepci této výstavy na prvním místě. Výstava je otevřena do 2. prosince.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám