Hlavní obsah

Premiéra filmu o Kajínkovi má být v listopadu 2007

Novinky, Andrej Poliak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Příběhy na motivy skutečných události jsou divácky vděčné. Toto pravidlo platí dvojnásob v případě na doživotí odsouzeného nájemného vraha Jiřího Kajínka. Jeho životní osudy zaujaly režiséra Jiřího Svobodu, který záměr natočit film o Kajínkovi oznámil již v lednu po dokončení snímku Sametoví vrazi, který byl inspirován případy tzv. Orlických vražd. Svobodův nový film má mít premiéru v listopadu 2007.

Článek

Události z 30. května 1993 v serpentinách pod plzeňskou věznicí Bory, kde měl Kajínek podle rozsudku zastřelit podnikatele Štefana Jandu a jeho osobního strážce Juliána Pokoše, se dočkaly již řady zpracování v podobě dokumentů a televizních reportáží. Svoboda by měl snímek s pracovním názvem Jiří Kajínek - Nájemný vrah nebo český Monte Christo? začít natáčet na podzim příštího roku. "V kinech by měl mít premiéru v listopadu 2007," informoval Novinky producent filmu Adam Dvořák.

Otázkou však je, jak se Svoboda, scénárista a režisér filmu v jedné osobě, vypořádá s obsazením hlavní role. "S ohledem na fyzické i osobnostní předpoklady režisér prozatím oslovil na hlavní roli jednoho polského a jednoho maďarského herce," uvedl Dvořák. Ti se podle jeho slov seznamují s textem. V případě Sametových vrahů mu skvěle vyšlo obsazení Jana Dolanského do role psychopatického vraha.

Svoboda: velké případy zrcadlí dobu

"Řekl bych, že velké kriminální příběhy často zrcadlí určitou dobu, takže je logické, že nemohl ujít mému autorskému zájmu ani příběh Jiřího Kajínka," řekl ke svému záměru režisér Svoboda. Podle něj mají schopnost polarizovat veřejné mínění a zrcadlit značně pošramocenou víru veřejnosti ve spravedlivost a "poctivost mocenských struktur českého státu a vymahatelnost práva na zlomu století".

Film o Kajínkovi bude bezesporu náročný z hlediska akčních scén - úvodní přestřelka v borských serpentinách, útěk Kajínka z Mírova a jeho následné dopadení speciální policejní jednotkou v pražském bytě manželky orlického vraha Ludvíka Černého. 

Pokud se kamery ujme stejně jako u Sametových vrahů Martin Šácha, je polovina úspěchu zaručena. Ta druhá bude záležet na režisérovi Svobodovi a rovněž na financích. Sametoví vrazi, byť byl tento film českou filmovou kritikou chválen jako povedený akční film, dosáhl pouze na první polovinu úspěchu. Stal se totiž slovy Františka Fuky, poctivou českou předrevoluční skorotelevizní detektivkou.

Reklama

Související témata:

Související články

FFFILM v plechovém sudu

Dnes se trochu vyspíme s rybami v Orlické přehradě. Do našich kin totiž přichází SAMETOVÍ VRAZI. Kromě nich ale přichází čtyři další filmy, které celkem...

Orlické vraždy se vracejí na plátně

Případ takzvaných orlických vražd, který v první polovině devadesátých let šokoval brutalitou i tím, že byl jedním z prvních zjevných ukázek nástupu...

Výběr článků

Načítám