Hlavní obsah

Pražské jaro: ve čtvrtek v roli dirigenta André Previn

Právo, Novinky, ČTK, kaz, vla
Praha

65. ročník svátku vážné hudby Pražské jaro pokračuje až do pátku 4. června. V roli dirigenta se ve čtvrtek představí americký hudebník André Previn.

Článek

Po koncertu 28. května v Rudolfinu, na němž zazněla ve světové premiéře jeho Sonáta pro klarinet a klavír a kde se předvedl i jako komorní hráč, na koncertu ve Smetanově síni Obecního domu povede Českou filharmonii (ČF).

Sólistou koncertu bude klarinetista Thomas Martin. Na programu bude koncert pro klarinet a orchestr Aarona Coplanda, Symfonie č. 7 d moll Antonína Dvořáka a česká premiéra díla Diversions André Previna.

Berlínský rodák v USA začínal jako jazzový klavírista, později se vedle skládání a klavíru věnoval i dirigování. Ve svých 81 letech přijel do Prahy na festival poprvé. Pro vystoupení si vybral Mozartův Klavírní kvartet Es dur a světovou premiéru své Sonáty pro klarinet a klavír.

Thomas Martin

Přes zdravotní potíže s rukou zahrál oba party skvěle a vynikající byl i americký klarinetista Thomas Martin. Ten podal bravurně i sólový part Mozartova Klarinetového kvintetu A dur.

Podle organizátorů patří Previnova návštěva ke svátkům Pražského jara. Rozpaky naopak vzbuzuje situace v ČF, jejíž umělecká rada opakované vyzývá svého nového ředitele Václava Kasíka k rezignaci a označuje ho za nekompetentního.

Na závěrečný koncert festivalu 4. června přijede Emanuel Ax, který v Obecním domě předvede Koncert pro klavír a orchestr B dur od Johannese Brahmse. Doprovodí ho Berlínský rozhlasový symfonický orchestr v čele s Markem Janowským.

Reklama

Související témata:

Související články

Má vlast zahájí jubilejní Pražské jaro

Koncertem Pražské komorní filharmonie ve Smetanově síni s tradiční Smetanovou Mou vlastí začne ve středu hudební festival Pražské jaro. Jubilejní, 65. ročník...

Výběr článků

Načítám