Hlavní obsah

Postavme loď ze Star Treku, apeluje inženýr z USA

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bilión dolarů je hodně, ale když se chce, dají se ty peníze najít. To si myslí americký inženýr, který vystupuje pod pseudonymem Dan a agituje za výstavbu „skutečné“ Starship Enterprise, lodi známé ze seriálu Star Trek.

Foto: Profimedia.cz

Svět Star Treku je místem, kde se na velkém dobrodružství podílejí lidé různých ras a národů.

Článek

Uznává, že bilión dolarů, tedy něco přes dvacet biliónů korun, je obří částka. Pro srovnání: odpovídá to hodnotě všeho zboží a služeb, které se v Česku vytvoří za šest let. Kdyby se ale tato částka rozložila na dvacet let, byla by loď Enterprise levnější než projekt Apollo - ročně by totiž pohlcovala jen asi 0,27 procenta amerického HDP, zatímco u Apolla to bylo dvakrát víc.

Dan také připouští, že výsledný produkt nebude žádné „fotonové torpédo“, hladce překračující rychlost světla, jaké známe z obrazovky. „Dobrodružství na lodích Enterprise se odehrávají po roce 2245. Naše technologie dnes prostě nezvládá vybudování mezihvězdného plavidla. Bude nutné čekat na lodě 4. nebo vyšší generace,“ konstatuje optimisticky.

Inspirace pro mladé

Přesto by loď neměla být žádnou drahou hříčkou, ale velkým podnětem pro technický rozvoj. Dan tvrdí, že už v době svého vzniku byl Star Trek inspirací pro mobilní telefony s otevíracím displejem nebo pro „kapesní“ diagnostické přístroje v lékařství.

Zjevně doufá, že budování skutečné lodi by poskytlo ještě silnější technické podněty. „Jen se podívejte, kolik mladých se nechalo inspirovat ke studiu techniky postavou Scottyho ze Star Treku. Vsadím se, že kdybychom skutečně postavili loď, inspirovalo by to spoustu z nich,“ píše na své webové stránce buildtheenterprise.

Pro „svou“ Starship Enterprise nepočítá s krystaly dilithia, ale s prozaickým jaderným reaktorem o výkonu 1,5 gigawattu. Přitažlivost by měla zajišťovat rotace různých částí lodi, aby se v ní lidé nevznášeli, jako na dosavadních kosmických lodích a stanicích.

Čas na změnu

„V mnoha směrech stále vězíme v roce 1960, pokud jde o uvedení člověka do kosmu. Na palubě Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) není gravitace, ubikace jsou stísněné, při spaní se vznášíte v prostoru a i použití záchodu je komické a primitivní,“ připomíná a táže se:

„Jak postupuje druhé desetiletí 21. století, není čas očekávat pro naše snažení v kosmu něco mnohem většího (než ISS)? Není čas na něco, co by nás opět opravdu inspirovalo, a zároveň zajistilo trvalou a udržitelnou přítomnost lidstva v kosmu?“

Obrací se přitom hlavně na bohatou Ameriku, jenže ta vydává na podstatně realističtější vesmírné projekty jen asi 0,1 procent svého HDP. Aby se jeho sen splnil, musel by novou Enterprise stavět snad celý svět - což by nebylo tak úplně od věci. I svět Star Treku je místem, kde se na velkém dobrodružství podílejí lidé různých ras a národů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám