Hlavní obsah

Pohled nejen do soukromí Ester Krumbachové

Právo, Andrea Zunová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Monografická výstava o jedné z nejvýznamnějších osobností české filmové nové vlny, Ester Krumbachové, bude od 24. listopadu do 6. března k vidění v Domě umění města Brna. Právo a Novinky.cz jsou jejími mediálními partnery.

Foto: Libuše Jarcovjáková

Portrét Ester Krumbachové v jejím bytě

Článek

Výtvarnice, scénografka, kostýmní návrhářka, scenáristka a režisérka Ester Krumbachová (1923–1996) patří mezi klíčové osobnosti české kultury druhé poloviny dvacátého století. Před několika dny byla ministerstvem kultury oceněna in memoriam za přínos v oblasti kinematografie a audiovize.

Ester Krumbachová byla svá a charakteristickým literárním stylem, originálním výtvarným jazykem určila vizuální, dramaturgickou i režijní podobu řady českých filmů a divadelních her a ovlivnila řadu umělců. „Byla múza, jakási šedá eminence filmů ze šedesátých let,“ řekl o ní režisér Jan Němec.

„Byla talentovaná, psala, tvořila kostýmy a návrhy. Ovlivnila nejen mě, ale i Věru Chytilovou. Otakar Vávra a Karel Kachyňa natočili své nejlepší filmy ve spolupráci s ní. Pozitivně ovlivnila český film,“ dodal.

Foto: Archiv Ester Krumbachové

Kostýmní návrh k divadelnímu představení „Tři pomeranče“ (1961)

Přesto její tvorba nebyla veřejnosti dosud komplexně představena. I proto, že její pozůstalost byla objevena teprve v nedávné době. To nyní napraví brněnská výstava.

Nabídne malby a kresby umělkyně, její kostýmní návrhy, šperky, dopisy přátelům a také kočkám, které byly její nedílnou součástí. K vidění budou i její deníky a soukromé fotografie.

Foto: Archiv Ester Krumbachové

Kostýmní návrh k divadelnímu představení „Tři pomeranče“ (1961)

Výstava umožní pohled do poloveřejného soukromí Ester Krumbachové, do jejích četných tvůrčích i soukromých zápasů. Představí výběr realizací a ukázek z filmů, na kterých se podílela. Promítán také bude její jediný autorský snímek Vražda Ing. Čerta a dokumentární film Pátrání po Ester od Věry Chytilové.

Krumbachová byla velkou milovnicí zvířat a v jejím bytě našlo útočiště mnoho toulavých koček a jiných opuštěných zvířat. Výstava v Domě umění proto bude také umisťovací.

Foto: Archiv Ester Krumbachové

Kočky Ester Krumbachové 90. léta 20. století

V expozici se budou pohybovat kočky z útulku Tlapky Mochov, které si lidé budou moci adoptovat. Kočky tak nejsou výstavním exponátem, ale rozšiřují působnost výstavy umění o další etický aspekt, který byl v životě umělkyně důležitý.

Reklama

Výběr článků

Načítám