Hlavní obsah

Pláštík na tóru původem z Čech se v New Yorku vydražil za 184 tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aukční síň Sotheby's v New Yorku v pondělí v rámci prodeje židovských náboženských předmětů vydražila za 9375 dolarů (184 000 korun) ochranný textilní obal na tóru původem z Čech. Takzvaný pláštík, jehož odhadní cena byla stanovena na 8000 až 12 000 dolarů (takřka 240 000 korun), je z roku 1757 a pochází z Hradce Králové.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V nabídce, která obsahuje textilie, rukopisy či stříbrné dekorativní předměty spojené s náboženským i každodenním životem Židů, je také mosazná chanuková lampa z 19. století. Příslušný popisek uvádí, že je vyvedena v "českém stylu 18. století". Její odhadní cena je 2500 až 3500 dolarů (zhruba 70 000 korun). Lampa je součástí odpoledního aukčního bloku, který má začít ve 14:00 místního času (ve 20:00 SELČ).

Vydražený pláštík, který je ze sametu a hedvábného brokátu, je vyšíván metalickou nití a ozdoben střapci. Na obřadní textilii je v hebrejštině památeční věnování na počest jistého Meira z Königgrätzu, dnešního Hradce Králové, syna rabína Fische a jeho ženy Rebeccy.

Za vrchol dražby s ohledem na nejvyšší odhadovanou cenu byla považována tóra ze severní Itálie z poloviny 15. století. Kupec svitku pěti knih Mojžíšových (Pentateuch), jehož cenu odborníci předpokládali v rozmezí 4,5 až šest miliónů dolarů (až 118 miliónů korun), se ale nenašel.

Prozatím nejcennějším kusem, který v pondělí aukční síň vydražila, je veliká koruna na tóru. Za částečně pozlacený dekorativní předmět z Itálie zájemce nabídl 857 000 dolarů (přes 16,8 miliónu korun). Suma značně překonala odhad, který činil 500 000 dolarů (přes 9,8 miliónu dolarů).

Nabízené předměty pocházejí z evropských zemí, Severní a Jižní Ameriky, ale také z Asie a z Afriky. Nejstarší nabízené artefakty se dochovaly z období starověku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám