Hlavní obsah

Picasso i Born v pražské Galerii kritiků

Právo, Barbora Zpěváčková

Muzeum kresby a grafiky ve Skopji (World Gallery of Drawing in Skopje) se představuje v Praze výstavou Osten – Awarded Artists. Mezinárodní sbírka prací na papíře je vystavena v Galerii kritiků do 15. září.

Foto: archív Galerie kritiků

Marc Frising (Lucembursko): Věčnost dětského snu

Článek

K vidění je čtyřicet kreseb od známých umělců, například Pabla Picassa, Vitalyho Komara či Ernsta Fuchse. České umění na výstavě zastupuje pouze Adolf Born, kolekce v Makedonii ovšem obsahuje i grafiky Jiřího Anderleho.

Všechna vystavená díla jsou zhotovena ruční technikou na papíře, ať jsou to kresby, akvarely, či frotáže. „Práce na papíře je počátkem a zdrojem všeho. Je to řemeslný a koncepční základ pro současné moderní umění,“ říká o sbírce ředitelka pražské Galerie kritiků a jedna z kurátorek výstavy Vlasta Čiháková-Noshiro.

Pražskou expozici vytvořili makedonští kurátoři Kornelija Koneska a Mice Jankulovski. Ti vybírali z oceněných exponátů Mezinárodního bienále kresby a karikatury, které se koná ve Skopji. Do bienále se každý sudý rok mohou přihlásit umělci z celého světa. „U nás doposud nebylo toto bienále propagováno. Výstava Osten má také za cíl povzbudit mladé umělce, aby se ho zúčastnili,“ vzkazuje českým tvůrcům Čiháková-Noshiro.

Hlavní událostí bienále je výstava vybraných prací a udílení cen podpořených finančními odměnami. Vítěze vybírá mezinárodní porota.

Reklama

Výběr článků

Načítám