Hlavní obsah

Petr Šiška: Na poslední Noc plnou hvězd přiveze Nohavica nové album

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koncem června se v Třinci uskuteční dvacátý a zároveň poslední ročník festivalu Noc plná hvězd. Šéf pořadatelské agentury Petarda Production a zároveň moderátor, textař a hudebník Petr Šiška v rozhovoru mluví o důvodech ukončení festivalu. Zmiňuje i letošní program, jehož zlatým hřebem bude čtyřhodinový blok Jarka Nohavici a jeho hostů. Prozrazuje také, že během festivalu bude s předstihem poprvé k mání nové Nohavicovo album.

Foto: Aleš Honus, Právo

Hlavní pořadatel třineckého festivalu Petr Šiška s bustou písničkáře Jarka Nohavici, který bude hlavní hvězdou posledního ročníku.

Článek

Festival Noc plná hvězd, který se uskuteční od 29. do 30. června, letos uzavře svou dvacetiletou historii. Proč?

Když jsme v roce 1993 začínali, nikdo netušil, že z toho během pár let bude jeden z největších festivalů nejen u nás, ale i ve střední Evropě. Troufnu si říct, že za těch dvacet let jsme vychovali několik generací ortodoxních fanoušků našeho festivalu. Stejně jako tomu bývá všude jinde, i u Noci plné hvězd postupně přišly problémy a krizové ročníky. Vzniklo tady několik nových festivalů a my jsme nebyli schopni jim konkurovat. Mimo jiné i proto, že v příhraničním regionu, kde se festival koná, není možné získat takovou podporu sponzorů. Nebyli už jsme schopni dát dohromady rozpočet odpovídající velkým zahraničním hvězdám.

A když jsme v posledních pěti letech spočítali, že festival každý rok dotujeme miliónovými částkami, které jsme získali z jiných činností, rozhodli jsme se tu dvacetiletou historii s čistým štítem uzavřít.

V internetových diskusích se objevují názory, že festival po hudební stránce stagnoval, neměl progresivní dramaturgii a točily se tam stále stejné kapely. Jak vnímáš tyto hlasy?

Myslím, že to není pouze problém Noci plné hvězd, ale kteréhokoliv rockového festivalu včetně Masters of Rock, kde najdeš devadesát procent kapel, které tam už hrály. Nic nového převratného na české scéně se neděje a nevyrůstají nové kapely, které přitáhnou lidi. Pokud hovoříme o nových kapelách klubové scény, jsou to jména, na která přijde nějakých 100 nebo 150 lidí, a ti festival prostě nezaplatí.

My jsme se vždy snažili držet toho, že můžeme nabídnout jen to, co dokážeme zaplatit. A při vší úctě k těm kritikům se ptám - kdo ti za pětistovku nabídne šedesáti kapel, když koncert kterékoliv z nich stojí minimálně 250 korun? Vždyť proč lidé chodí na festivaly? Aby se pobavili, potkali s kámoši a aby za to pětikilo viděli tolik kapel, které by za vstupné na samostatné koncerty nebyli schopni utáhnout. A pak si třeba na některou z těch kapel zajdou během roku. To je moje filozofie.

Je možné, že někdy v budoucnu uspořádáš nějaký festival jiného typu? Ať už v Třinci, nebo kdekoliv jinde?

Nemůžu to vyloučit. Ve chvíli, kdy vyšlo najevo, že s Nocí plnou hvězd končíme, jsme dostali tři nebo čtyři lukrativní nabídky a nezastírám, že i z Ostravy. Nabízeli nám finanční částky, abychom pokračovali jinde, ale podle mého názoru Noc plná hvězd patří do Třince.

My máme muziku rádi, je to naše branže a je docela možné, že nějaký festival na Třinecku ještě někdy uspořádáme. Každopádně to ale nebude ten ortodoxně rockový festival, jaký to vždycky z velké části býval.

Poslední ročník bude výjimečný v tom, že jeho hlavní hvězdou bude Jarek Nohavica...

Ano a myslím, že ten jeho páteční koncert bude naprosto unikátní. Nic podobného v Česku ještě nebylo a asi už nikdy nebude. Blok s Jarkem Nohavicou potrvá čtyři hodiny a celý program má název Cug z werku, což je parafráze na hit místní kapely Blaf Cug do werku. Cug je v místním dialektu vlak a werk jsou železárny. Název symbolicky vyjadřuje, že z Třince s festivalem odjíždíme.

Jaká bude dramaturgie večera s Nohavicou?

Ten koncert nabídne unikátní a netradiční spojení Jarka Nohavici s kapelami, se kterými byste ho nikdy nečekali. Vybral si sestavu pěti interpretů, kteří budou mít jak samostatný blok, tak si s nimi Jarek vždy zazpívá jednu píseň. S kapelou Gorole si třeba zanotuje jednu z místních lidovek, s Ewou Farnou zazpívá v polštině píseň z jejího repertoáru, s kapelou Blaf si zazpívá její hit Cug do werku a s Dogou pak jednu z písní, kterou jim otextoval. Kromě toho zazpívá i s  kapelou Legendy se vrací, a to jeden z hitů Creedence Clearwater Revival, píseň Who´ll Stop the rain.

Na konec koncertu je pak připraveno takové malé překvapení, během kterého si všichni společně zazpívají jednu z Jarkových písní. Koncert bude naprosto unikátní i v tom, že během něj bude poprvé k mání nové album Jarka Nohavici nazvané Tady mě máš, které v té době ještě nebude v prodejní síni. Takže jsem zvědav, kolik jeho fanoušků se tam objeví, aby si to cédéčko mohli koupit.

Kdo další na festivalu vystoupí?

V pátek ještě před Jarkem Nohavicou budou mít hlavní slovo legendy české scény, například Blue Effect, Vladimír Mišík, Jiří Schmitzer a nově sestavené SLS Leška Semelky. Sobota pak už bude ve znamení rockové hudby od mladých kapel Mandrage a Rybičky 48 přes Horkýže Slíže, No Name až po kapely Citron, Visací zámek Doga a podobně.

Jaký je zájem o poslední a navíc tak unikátní ročník?

Jarek je velkým tahákem a v pátek bude určitě plno. Zájem o vstupenky v předprodejích je oproti předcházejícím ročníkům trojnásobný, možná až čtyřnásobný. A já jsem moc zvědav, jak se bude lišit fanouškovská základna v pátek a v sobotu, protože ty žánrové rozdíly jsou letos opravdu výrazné.

Reklama

Výběr článků

Načítám