Hlavní obsah

Pavel Kohout vydal antologii příběhů z románů

Právo, Kristýna Čtvrtlíková

Přítoky románů, tak zní název nové knihy dvaadevadesátiletého prozaika, dramatika, básníka a scenáristy Pavla Kohouta. Vydalo ji nakladatelství Odeon.

Foto: ČTK/imago stock&people/Manfred Segerer

Spisovatel Pavel Kohout

Článek

Ve čtyřsetstránkové publikaci autor předkládá třicet dva svých povídek a jednu vzniklou ve spolupráci s manželkou literátkou Jelenou Mašínovou. Přispěla textem Vánoce pana Mietschkeho.

Kohout knihu z větší části staví na „přítocích“ románů, tedy vybraných pasážích ze své literární tvorby, které fungují i samostatně. Inspiraci našel u díla Babička od Boženy Němcové.

„Jak poctivě přiznáno na obálce, byl to právě tento román, který mne poučil, že v něm na pokračování vyprávěný příběh Viktorky a černého myslivce tvoří, spojen, ucelenou povídku,“ sdělil spisovatel Právu.

Krátké prózy seřadil chronologicky. Výbor sahá k začátku šedesátých let, kdy vznikly verše k obrazové publikaci Mariánské Lázně, přes nejznámější počiny Katyně, Nápady svaté Kláry, Konec velkých prázdnin a řadu dalších až do současnosti.

Autor momentálně připravuje novelu s pracovním názvem Dejbúk, jejíž ukázku nabízí závěr knihy. Ohledně prozrazení bližšího děje deníku osmnáctiletého mladíka promlouvajícího řečí mileniálů je Kohout zdrženlivý.

„V konečné podobě se bude jmenovat Fialoví. Zbytek se, věřím, dozvím při psaní,“ poodhalil.

Kohoutovu zatím poslední knihu obohatili výtvarnými pracemi jeho syn Ondřej s partnerkou Evou Vones.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám