Hlavní obsah

Paul McCartney nadchnul Vídeň

ČTK, Jaroslav Rudiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Stovky Čechů, Slováků, ale i Poláků a Maďarů si nenechaly ujít středeční koncert Paula McCartneyho ve vídeňské Stadthalle. Bývalý člen legendárních Beatles, kterého poslouchalo 12 000 fanoušků, zahrál za dvě a půl hodiny 36 skladeb, včetně klasických hitů Beatles.

Foto: Pavel Sedlář

Ilustrační fotografie z letošní taneční ligy.

Článek

Do Vídně zavítal po deseti letech. Hlavní město Rakouska se na rozdíl od Prahy ocitlo mezi zastávkami jeho veleúspěšného turné Back In The World, z něhož nedávno vyšel dvojalbový záznam a také DVD.

Nepovedený úvod

Koncert zahájil netradičně a podivně: etno-technologickým vystoupením cirkuso-baletu, který pletl páté přes deváté. Mozartovské kostýmy, čínské kung-fu, španělské flamenco - McCartney na šňůře obrazil celý svět a zmíněné představení snad mělo dokumentovat jeho pestrost. Připomínalo ale jen chaotické a kýčovité mezikulturní těkání.

K čemu to, když McCartney umí celý svět vtlačit do krabičky od sirek - do jedné jediné strhující písničky, kterou s ním odhřímá jako hymnu několik tisíc lidí. Když nastoupil s říznou Hello Goodbye, byla celá hala jeho a rockovala s ním až k finálovým Let It Be či Yesterday. Koncert byl na sezení, ale hned v úvodu se fanoušci drali k jevišti a pořadatelé se té povodni marně snažili přehradit cestu. Nakonec rezignovali: rock zvítězil nad sedadlovou byrokracií.

Nestárnoucí Beatle

McCartney v rudém tričku jako by se od šedesátých let nezměnil. Jakoby to bylo včera, kdy s The Beatles natočil Eleanor Rigby nebo Back In The USSR: hrál s jiskřivým nadšením, jistotou a vůbec ne rutinérsky, házel po divácích úsměvy i historky ze střední školy a překvapil slušnou němčinou, kterou se vyznal z lásky k Vídni a uváděl jí i skoro každou skladbu. Včetně těch, kterými vzpomněl na své zesnulé nejbližší: manželku Lindu, George Harrisona a Johna Lennona.

McCartney, který baskytaru občas vyměnil za kytaru a část skladeb odehrál na piano, postavil koncert jak na vlastních písničkách, tak na skladbách The Beatles. Je jasné, že kvůli nim většina lidí přišla. Ne že by písně z jeho sólové kariéry byly výrazně horší, ale Hey Jude nebo Michelle jsou zkrátka nesmírnou konkurencí. Naživo je nijak nepřibarvoval: držel se aranží známých z desek.

Akustická vložka nezaujala

Skvělý koncert se na pár dlouhých minut zasekl jen v ospalé akustické části, kdy McCartney několik písní odzpíval sám s kytarou. Na rozlehlém pódiu se ztrácel, trochu se trápil se zpěvem a v zádech mu citelně chyběla podpora jeho skvělé hrající kapely tvořené kytaristy Rusty Andersonem, Brianem Rayem, klávesistou Paulem Wickensem a podsaditým bubeníkem Abe Laborielem Jr., bušícím do soupravy s razancí kováře a citlivostí jazzového hudebníka.

"Uvidíme se příště," vzkázal ve finále rozzářený McCartney divákům. Kdy to ale bude a zda to vůbec bude, to sám nejspíš neví. A tak můžeme jen litovat, že žádný tuzemský promotér slavného rockobrouka nepřivezl do Prahy. Podle češtiny znějící na schodech a toaletách si ale skalní čeští příznivci vídeňské setkání nenechali utéct. Co když si šedesátiletý rocker brzy řekne Dost?

 "Z toho se budu vzpamatovávat několik dní. Takových zážitků za život moc nemám," říká padesátiletý Bohumil Steiner z Brna, kterému se splnil životní sen. Myslí si, že využil poslední možnost, protože McCartneymu bude v červnu 61 let a v příštích letech se mu asi už nebude chtít příliš cestovat.

Ruští komunisté proti koncertu McCartneyho

Ruští komunisté a nacionalisté v dopise zaslaném moskevskému starostovi Juriji Lužkovovi protestují proti plánovanému koncertu Paula McCartneyho na Rudém náměstí. Vystoupení bývalého člena skupiny Beatles je podle nich pohaněním památky komunistických vůdců, pro něž je toto náměstí místem posledního odpočinku.

"Považujeme to za absolutně nesmyslné a rouhavé pořádat takové koncerty na místě, kde jsou pohřbeni Stalin, Lenin, Brežněv, Gagarin a další prominentní osobnosti," napsali politici v otevřeném dopise starostovi.

 Zároveň požádali o zrušení McCartneyho koncertu plánovaného na 24. května. "Rockový koncert na Rudém náměstí má skrytý politický význam a bude vyžadovat rozmístění zvláštního počtu policejních a bezpečnostních jednotek," uvádí se v dopise. Politici přitom varují, že koncert byl mohl vést k politickému skandálu.

McCartney se snažil koncert v Rusku uspořádat už několikrát, vždy byl ale odmítnut. Na Rudém náměstí chce zahrát i píseň Back in the USSR.

Reklama

Související témata:

Související články

McCartney míří do Německa

Po deseti letech uskuteční bývalý člen The Beatles, šedesátiletý Paul McCartney, koncertní turné ve střední Evropě. Během dubna a května by měl hrát...

Paul McCartney odřekl koncert v Sheffieldu

Bývalý člen skupiny Beatles Paul McCartney zrušil kvůli nachlazení svůj druhý koncert britského turné, který se měl konat v Sheffieldu. Vystoupil v tomto...

Paul McCartney vyrazil na šňůru po Evropě

Jakmile Paul McCartney, jedna čtvrtina britských rockových průkopníků The Beatles, vstoupí na pódium, je jisté, že následující chvíle budou stát za řeč....

Výběr článků

Načítám