Hlavní obsah

Paul McCartney vyrazil na šňůru po Evropě

Novinky, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakmile Paul McCartney, jedna čtvrtina britských rockových průkopníků The Beatles, vstoupí na pódium, je jisté, že následující chvíle budou stát za řeč. A za zvěčnění. Loni se potuloval na turné ve Spojených státech. Byla to událost, která na sebe poutala zaslouženou pozornost.

Foto: MFK OKD Karviná

Malí předškoláci

Článek

Společnost EMI nyní vydala dvojCD Back In The World Live a DVD záznam nazvaný Back In The U.S. Připomíná tím McCartneyho velké štěstí. Pakliže předtím prožíval spíše smutné okamžiky lemované úmrtím manželky a kolegy z Beatles, George Harrisona, v listopadu 2001 se vše změnilo.

Velkolepé turné

Nejprve vydal album Driving Rain a už v těch chvílích se dotkl Spojených států, protože je nahrával v Los Angeles. Nebylo za oceánem sice přijato tak vřele, jak by si baskytarista a zpěvák přál, nicméně následující turné bylo narýsováno v těch nejvelkolepějších črtách.

V červnu 2002 se oženil s přítelkyní Heather Millsovou v kostele britského hradu Leslie a jako svatební dárek vydělal závratných 103,3 miliónů dolarů coby honorář za americké turné. Ve výročním žebříčku "amerických" boháčů tak obsadil s velkým náskokem první místo.

Duch šedesátých let

Loňské americké turné lze proto považovat za velký McCartneyho návrat. Paradoxně vůbec nehrálo podstatnou roli to, že z původní sestavy The Beatles byl na scéně sám. Mladí a vynikající hudebníci, kterými se obklopil, mu po všech stránkách zdatně sekundovali. Jak v albové verzi, tak v koncertním filmu Back In The U.S. je zachycený duch šedesátých let, který nemá snahu přetavovat se do moderny.

McCartney pódiu vládne jako silná osobnost. Povídá si s diváky, usmívá se a vyvolává podobné reakce, jaké známe z archivních záznamů koncertů Brouků v šedesátých letech. Do hal "přivolal" celou řadu amerických hereckých celebrit, které se těší ze svých sekund slávy prostřednictvím častých prostřihů.

Úcta k repertoáru Beatles

Koncertní záznam není samozřejmě tak syrový, jako by byl nějaký ze šedesátých let. McCartneyho doprovodná skupina hraje na plný plyn, prožívá radost a při prezentaci písniček z repertoáru The Beatles je patrná úcta, s jakou k nim přistupuje. Právě na nich byl koncert svým způsobem postaven. Ne, že by jejich zařazování McCartney přeháněl, musel se ale smířit s tím, že reakce diváků je v těchto okamžicích dvojnásobná.

Skladby z jeho sólových desek neměly nikdy takový náboj, jako ty nahrané po boku jeho starých liverpoolských přátel. Během koncertu tak trochu paběrkovaly. Přispěly sice k jeho báječné náladě, nicméně kdyby se McCartney odhodlal postavit blok pouze ze zlatých hřebů své kariéry, jistě by přivedl publikum do nekonečné extáze.

Pohled do zákulisí

A tak se dvě jeho prezentovaná období slila do utěšeně kompromisního celku, výtečně fungujícího. Bluesové "houpačky" střídají poprockové legrácky a všechno má potřebného ducha muzikantského kumštu. Není žádným tajemstvím, že The Beatles nebyli nijak bravurní instrumentalisté, proto onoho ducha přičtěme na vrub stávající koncertní sestavy.

Z filmového záběru je patrná radost, s jakou McCartney koncerty připravoval. Během pohledů do zákulisí je možné pochopit systém práce celého doprovodného technického týmu a sledovat zpěvákovy chvíle štěstí i moření se s aranžérskými změnami, které byly nutné pro koncertní úpravu některých skladeb.

Paul McCartney: Back In The World Live EMI, 52:40 a 68:41

Paul McCartney: Back In The U.S., Concert Film EMI, DVD, 180 min

Hurá do Moskvy

Podle informací, které Paul McCartney poskytl prostřednictvím svých webových stránek, bylo potvrzeno, že se jeho první vystoupení v Rusku odehraje 24. května tohoto roku na moskevském Rudém náměstí. "Už dlouho toužím po tom v Rusku vystupovat. Jenže když byli u moci komunisté, nechtěli mi to umožnit," přiznal. "Nikdy jsem tam nebyl ani jako turista. Mám pocit, že bude úžasné přijet se skupinou a na závěr zazpívat Back In The USSR."

Koncertní program bude rovněž obsahovat, stejně jako obě americké kolekce, nejúspěšnější písničky z kariéry The Beatles. Evropské turné McCartney začal 25. března v Paříži a ukončí jej 30. května ve skotském Glasgow. Českou republiku bohužel míjí, ovšem 27. a 28. dubna se zastaví v německém Kolíně nad Rýnem, 30. v Hannoveru, 14. května ve Vídni, 17. v Mnichově a 21. v Hamburku, kde na začátku šedesátých let spolu s The Beatles hrávali po námořnických putykách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám