Hlavní obsah

Orwell se vrací v komiksové podobě

Stále aktuální román 1984 George Orwella má novou komiksovou adaptaci. Vychází česky a anglicky 8. března.

Foto: Kontrast

Ukázka z nové verze románu 1984.

Článek

Dystopický román o dokonale profízlované totalitní říši dopsal britský spisovatel George Orwell v roce 1949. Tehdy měl vědomosti hlavně o nacistické a komunistické diktatuře. V Československu se kniha šířila tajně samizdatem -  občanům žijícím pod diktaturou komunistické strany až příliš připomínala každodenní realitu.

Optimisté si v devadesátých letech mysleli, že zlo je poraženo, svoboda zavládne v celém světě a pojmy z románu jako newspeak, ideozločin a Velký bratr zůstanou jen historickou zajímavostí. Orwell však zůstává aktuální.

Hlavním hrdinou příběhu je soudruh Winston Smith, který žije roku 1984 v Londýně ve fiktivní Oceánii. Říši vládne Velký bratr, který razí oficiální ideologii Angsoc. Soudruh Smith pracuje na Ministerstvu pravdy, kde upravuje staré články, aby vyhovovaly Velkému bratrovi. Sám ale nedokáže uvěřit propagandě, které se účastní. Začne si psát upřímný deník, i když ví, že ideopolicie ho sleduje ve dne v noci.

Foto: Kontrast

1984. Klasika získala novou podobu

Orwellovi se podařilo do hloubky popsat univerzální jevy typické pro diktatury - manipulaci s fakty, špiclování, psychický teror, vydírání. Jeho hrdina si také klade filozofické otázky o povaze člověka a světa.

Ilustrátorem knižní novinky je český výtvarník Matyáš Namai. Vyjde pod nakladatelskou značkou Kontrast v českém i anglickém jazyce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám