Hlavní obsah

Olbram Zoubek obsadí Pražský hrad. Chystá se sochařova největší retrospektiva

Právo, Kateřina Farná

Dosud největší retrospektivní výstava sochaře Olbrama Zoubka se otevře v Jízdárně Pražského hradu 28. listopadu. Expozice, jejímž autorem je sám Zoubek, potrvá do 3. března příštího roku a nabídne to nejlepší z jeho celoživotní tvorby. Informaci ve čtvrtek Právu potvrdila mluvčí Olbrama Zoubka Magdalena Bičíková.

Foto: archív Olbrama Zoubka

Olbram Zoubek mezi svými sochami

Článek

Celkem bude k vidění přes dvě stě soch vytvořených od poloviny padesátých let až po současnost. Některá díla s autorovým nezaměnitelným rukopisem budou vystavena úplně poprvé.

„Dělám sochy letící, vznášející se a beztížné, se kterými rozehrávám trochu divadlo: každá v sobě nese určitou náladu, gesto nebo i neslyšitelný výkřik, jako by se spolu chtěly potkat a domluvit. A právě to bude teď v Jízdárně možné,“ říká sedmaosmdesátiletý Zoubek, který hledá krásu v ženách a antickém umění.

Jeho sochy nápadně připomínají dílo světoznámého Alberta Giacomettiho (1901 až 1966), jehož protáhlé, osaměle vyhlížející postavy vyjadřovaly existenciální úzkosti člověka moderní doby. Sám Zoubek se k inspiraci tímto věhlasným Švýcarem přiznává.

Dělám sochy letící, vznášející se a beztížné, se kterými rozehrávám trochu divadlo
Olbram Zoubek

Koncepce ryze autorské výstavy využívá přirozené světlo a impozantní prostor známé hradní galerie. Mnohé z nich budou návštěvníci jistě znát, neboť Zoubkovy plastiky zdobí nejedno městské náměstí nebo interiéry bank, úřadů nebo hotelů.

Posmrtná maska Jana Palacha

Olbram Zoubek reprezentuje nejstarší generaci českých sochařů. K jeho nejznámějším dílům patří socha na pietním místě Milady Horákové v Praze, náhrobek pro Jana Palacha, náhrobek pro Jana Zajíce, sochařská výzdoba hrobky rodiny Havlovy na pražských Olšanech a Pomník obětem komunismu na pražském Petříně.

Vystudoval pražskou VŠUP, ale v politicky nekompromisních padesátých letech se věnoval restaurátorství. V roce 1952 se oženil s vynikající sochařkou Evou Kmentovou.

V roce 1969 sejmul Olbram Zoubek posmrtnou masku Jana Palacha. Navzdory mnoha oceněním za své dílo pak nesměl dlouhá léta svobodně tvořit. Po 17 sezón vedl restaurátorské práce na obnově renesančního zámku v Litomyšli. V roce 1988 podepsal Několik vět, v listopadu 1989 se aktivně zapojil do obnovy výtvarných organizací a naplno se opět pustil i do vlastní umělecké tvorby.

Je rovněž držitelem mnoha vysokých vyznamenání, jeho dílo je zastoupeno v pražské Národní galerii v Praze a v mnoha soukromých sbírkách v tuzemsku, Evropě a USA.

Reklama

Související témata:

Související články

Olbram Zoubek: Bránit se nebudu

Protestní průvod proti pražským sochám, který v úterý zorganizoval Milan Knížák se studenty ateliéru intermediální tvorby AVU, směřoval především k Pomníku...

Výběr článků

Načítám