Hlavní obsah

Ocenění Nohavici od Putina budí rozpaky. Co by asi řekl Vysockij? tweetoval Dolejš

Vyznamenání pro českého písničkáře Jaromíra Nohavicu z rukou ruského prezidenta Vladimira Putina vyvolalo na tuzemské scéně rozporuplné reakce. Kritici poukazují především na to, že český písničkář přijal Puškinovu medaili od vrcholného představitele autoritativního režimu.

Nohavica převzal medaili od PutinaVideo: Kremlin.ru

 
Článek

„Pravda a lež, zpíval kdysi Nohavica. Co začal nadbíhat Okamurovi, už to asi neplatí. Co by asi řekl Vysockij?“ uvedl na Twitteru poslanec Jiří Dolejš (KSČM).

Nohavicův repertoár v této souvislosti připomněl i novinář Jaroslav Kmenta. „MLUVIL JSEM S PREZIDENTY, POTKAL JSEM VRAHY, nahý jsem na svět přišel a odejdu nahý, v patnácti viděl jsem, jak kolem jely ruské tanky, a v padesáti nechával si věštit od cikánky,” citoval na svém twitterovém účtu z písně Mám jizvu na rtu.

„Třicet pět let poslouchám Jaromíra Nohavicu. Ode dneška už ne! S medailí z Kremlu to u mě definitivně prohrál. Zpěvák na straně moci, která nenávidí svobodomyslné lidi, to je konec umělce,“ napsala na Twitteru exposlankyně a pražská zastupitelka za Spojené síly pro Prahu Hana Marvanová.

„U té fotky mám pocity. Asi takové, když někdo načapá ženu se sousedem Jirkou nebo pozná dceru v péčku,“ okomentoval snímek Nohavici s Putinem expremiér Mirek Topolánek.

Kromě toho je však i nemálo těch, kteří Nohavicu před kritiky brání. Argumentují třeba, že má jít o kulturní vyznamenání a že si ho český bard zaslouží.

„Puškinovu cenu mu přeji, protože to, za co ji má, přesně dokázal. Jako málokdo u nás,“ uvedl třeba novinář Marek Stoniš.

Foto: kremlin.ru

Vladimir Putin uděluje Puškinovu cenu Jaromíru Nohavicovi.

Vladimir Putin předal Nohavicovi medaili v neděli na slavnostní recepci u příležitosti Dne národní jednoty. Písničkář si ji převzal v Kremlu osobně.

„Je to pro mě velká čest,“ řekl na pódiu Nohavica, který zavzpomínal, jak jako mladý zpíval v Ostravě píseň Bulata Okudžavy A líto mi je, kterou i zanotoval.

„Alexandr Sergejevič (Puškin) je tu dnes se mnou, jako všichni ruští básníci a bardi, které jsem četl, zpíval či překládal. Když zpíváš něčí píseň, staneš se částí jeho duše a nejsi jeho nepřítelem,“ dodal. [celá zpráva]

Puškinova medaile je od roku 1999 udělována ruským občanům i cizincům, kteří se významně zapsali v kulturní oblasti, literatuře či jiných oborech umění.

Nohavica ji dostal za zásluhy o upevnění přátelství a spolupráce mezi národy a sbližování a vzájemné obohacování národních kultur.

Medaili dosud obdrželo přes 940 lidí. Z Čechů byli medailí dosud oceněni bývalý prezident Václav Klaus, který ji dostal v roce 2007, a předseda Česko-ruské společnosti Jiří Klapka, který medaili obdržel letos v březnu. Kromě Nohavici Puškinovu medaili z Putinových rukou dostal i starosta španělského města Málaga Francisco de la Torre Prados či choreograf Slovenského národního divadla Rafael Avnikjan.

Anketa

Souhlasíte s tím, že písničkář Jarek Nohavica převzal Puškinovu cenu od Vladimira Putina?
Ano, je to významné ocenění
78,2 %
Ne, v současné mezinárodní politické situaci ji měl odmítnout
20,1 %
Nevím, je mi to jedno
1,7 %
Celkem hlasovalo 24985 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám