Hlavní obsah

Obama se v knize vydává nejen po stopách svého otce

Právo, František Cinger

Kdo jsem? Odkud kráčím a kam? A má moje pozemská pouť nějaký hlubší smysl? Na tyto otázky si v roce 1995 odpovídal chicagský právník a začínající politik Barack Obama v knize Cesta za sny mého otce.

Foto: Jim Young, Reuters

Americký prezident Barack Obama je strhující vypravěč.

Článek

Inspirací se mu stala událost, kdy v jedenadvaceti letech zvedl v newyorském bytě telefon a ozvalo se: „Haló, Barry... Tady tvá teta Jane z Nairobi... Poslyš, Barry, tvůj otec je mrtvý. Zahynul při autonehodě...“ Mýtická postava představující prchavé zážitky ze setkání v začínající synově dospělosti se v jeho životě objevila znovu a žádala si důkladné poznání. Budoucí prezident USA vykonal cestu do historie, zajel do Keni, seznámil se s rodinou a zároveň si uvědomil, čeho chce dosáhnout.

Malý Barack Obama se narodil 4. srpna 1961 v Honolulu. Jméno dostal právě po otci, který byl Afričan, Keňan z kmene Luo. Narodil se na březích Viktoriina jezera, v malé vesnici, kde byl jeho otec, dědeček dnešního prezidenta, šamanem. Barack I. toužil po vzdělání a podřídil tomu vše. S vnitřním slibem: jakmile dosáhnu určité úrovně, vrátím se domů, pomoci rodné zemi.

Po studiích se vrátil do Afriky

V roce 1959 se stal prvním africkým studentem Havajské univerzity v dějinách. Podílel se na práci Mezinárodní asociace studentstva. Na kurzu ruského jazyka se seznámil s osmnáctiletou Američankou, ze zamilovanosti vznikla láska, potom manželství i život Baracka Obamy II. Otec získal další stipendium, tentokrát na Harvard, ale neměl dost peněz, aby mohl odjet s celou rodinou. Nastalo odloučení. A po studiích se Obama starší vrátil do Afriky splnit dávný slib daný rodnému kontinentu.

Jací byli moji „bílí“ prarodiče, kteří se rozhodli souhlasit s dceřinou volbou vzít si afrického studenta? To je první z otázek, které si položil začínající politik, první afroamerický šéfredaktor prestižního právnického časopisu Harvard Law Review. Díky jeho vypravěčskému talentu s ním čtenář prochází i rodinami černochů v Chicagu, jimž pomáhal jako „komunitní“ pracovník. Je to strhující výpověď o cestě k respektované osobnosti a zároveň reportáž o zrovnoprávnění ras v USA.

Barack Obama: Cesta za sny mého otce

Barack Obama: Cesta za sny mého otce

Nakladatelství Štrob, Širc a Slovák, s.r.o., 384 str., 379 Kč

Reklama

Výběr článků

Načítám