Hlavní obsah

O festival Creamfields nebyl takový zájem jako loni

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ROUDNICE NAD LABEM

Festival Creamfields, který se uskutečnil v noci z pátku na sobotu, přilákal na letiště do Roudnice nad Labem přes deset tisíc lidí. Zájem byl menší než loni, protože chyběly skutečné hvězdy. A jednu ze dvou - klasiky černého rapu Public Enemy, kteří u nás už hráli, zastupovali jen dva členové - rapper Flavor Flav a DJ Lord.

Foto: archiv Zbyňka Sedleckého
Článek

Pokles zájmu byl zřejmý od počátku. Odpoledne se na festivalu pohybovalo jen pár stovek lidí a mnozí účastníci ve stanech hráli jen pro pár desítek  lidí. Teprve po deváté večer se prostor více zaplnil, ale i při koncertu Tata Bojs nebylo obtížné dostat se až pod pódium. Tam se prostor zahustil až při vystoupení Goldfrapp, s loňským rokem, kdy se davy táhly až daleko za kabinu zvukaře, se to však srovnat nedalo. Zvětšený techno stan se sice zaplnil, ale na rozdíl od loňského roku se do něj bylo možné dostat i na vystoupení Jeffa Millse.

K menšímu zájmu přispělo slabší obsazení festivalu, kde se neobjevila hvězda kalibru Massive Attack. Angličtí Goldfrapp, kteří spojují  zasněnost nezávislých kytarových kapel se zvukovými experimenty sedmdesátých let a střídmě užitými tanečními prvky, u nás nejsou tak populární jako ve své vlasti a těžko mohou zastoupit skutečnou legendu.

Z Public Enemy zůstalo torzo

A z proslulých Public Enemy dorazili jen dva lidé - rapper Flavor Flav a DJ Lord. Že není něco v pořádku, se dalo poznat i ze stránek pořadatele, kde se v programu na místo avízovaných Public Enemy na poslední chvíli objevilo Flavor Flav Of Public Enemy. Fámy, tvrdící, že přijede úplně sám a nebude hrát naživo, se sice nepotvrdily, pořadatel je také popíral, ale zklamání to bylo. Někteří lidé kvůli tomu také nepřijeli. I návštěvníci si stěžovali, že program je slabší. Josef Sedloň říkal, že přijel jen kvůli Goldfrapp. I vystupující DJ Pietro uváděl, že loňský ročník byl lepší. Naznačovala to i skutečnost, že letos byly lístky o 150 korun levnější než loni, na místě je prodávali za 750korun.

Nechyběli však jen Massive Attack, ale také více slavných DJů, jako byli loni Mauro Piccoto nebo Ritchie Hawtin. Technař Jeff Mills a komerčněji zaměřený Timo Maas všechno nezachránili.

O problémech vypovídal i spor o chilloutový stan Algidance, který odřekl svou účast. Důvodem byly pochybnosti o dramaturgii, neboť nebylo ještě měsíc před akcí zveřejněno, kdo na ni vystoupí.

Slabší návštěvu i obsazení však měly i jiné letošní taneční festivaly, například Cosmic Trip.

Anketa

Uspokojil vás letošní ročník festivalu Creamfields?
Ano, byl stejně dobrý jako loni
30,9 %
Celkem ano, i když byl slabší než loni
26,6 %
Ne, zklamal mě
42,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 473 čtenářů.

Panjabi MC čerpají z tradic pákistánské hudby

Jedním z očekávaných  účastníků Creamfields je londýnsko pákistánská skupina Panjabi MC. Její DJ Novinkám prozradil, jak bude večerní vystoupení vypadat: "Základem je DJ. Mám rád DJe, protože mohou hrát jakoukoliv hudbu, nedrží se jen jednoho stylu. A buoud znít tradiční rytmy a melodie ve stylu bhangra, takže to nebude běžné čtyřčtvrtinový beat, to taneční bum bum bum bum. Slova jsou  v pandžábštině."

Hlavní představitel souboru dále uvedl: "Hodně čerpáme z tradiční hudby, a nejen pákistánské, kde cítíme tu tři tisíce let starou tradici. Tradiční hudba, která se hraje na bubny potažené kravskou kůží, udává stejný rytmus, v jakém tepe srdce."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám