Hlavní obsah

Novinka Eleny Ferrante vyjde v češtině 1. září

Právo, ŠH

Prolhaný život dospělých, nový román Eleny Ferrante, nejzáhadnější mezinárodní literární hvězdy, vyšel loni na podzim v Itálii. Již 1. září bude představen v dalších čtyřiatřiceti jazycích. Patří k nim i čeština, kniha vyjde v nakladatelství Prostor.

Foto: archiv Prostor

Překladatelka románu Sarah Baroni.

Článek

Po osmi letech od vydání knihy Geniální přítelkyně vytvořila autorka další přesvědčivý obraz objevů a zklamání dospívající dívky. S ohromující lehkostí v knize popisuje veškerou nejednoznačnost světa dospělých viděnou jejím pohledem.

„Za Prolhaný život dospělých je Ferrante vážnou kandidátkou na cenu Strega,“ píší italští recenzenti. Dílo nadchlo též čtenáře. Italského vydání se během necelého roku prodalo čtvrt milionu výtisků. V produkci Netflixu a společnosti Fandango vzniká jeho seriálová adaptace.

Českého překladu se ujala mladá italianistka Sarah Baroni, napůl Italka s vizáží hrdinek Eleny Ferrante. Literaturu studovala u Alice Flemrové, jež dosud přeložila sedm svazků tajemné spisovatelky včetně Geniální přítelkyně.

„Na románu Prolhaný život dospělých mě zaujala především otevřenost a přesvědčivost, s níž autorka zprostředkovává křehké a mnohdy bolestné dospívání hrdinky, která je nucena čelit pokrytectví a neupřímnosti světa dospělých. K silným stránkám knihy patří také plasticky vykreslený obraz dvou kontrastních tváří Neapole, v jejíchž kulisách se příběh odehrává,“ prohlašuje Baroni, která zná město důvěrně ze studijního pobytu.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám