Hlavní obsah

Nové knihy: Trpková, Nikolov a Hazony

Právo, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V nabídce knih aktuálního týdne najdou čtenáři dost knih tuzemské provenience, navíc od spisovatelek. Trpkové Stvůra je detektivka, ve které hledá komisařka Linhartová vraha mladé dívky, Skočílkové román Opuštěný dům ukazuje, že tajemství číhá všude, zatímco Ježkové Ruce houslisty představují ságu rodiny Schillerů sahající od první světové války až do roku 1968. Tímto rokem, konkrétně srpnovou okupací Československa vojsky Varšavské smlouvy, se zabývá i publikace Angela Nikolova, která popisuje události z bulharského pohledu.

Foto: Novinky

Nové knihy

Článek

Kristýna Trpková: Stvůra

V Holicích je nalezeno surově zbité a rozřezané tělo mladé dívky. Vyšetřování se ujímá výkonná a cílevědomá komisařka Laura Linhartová, nepříliš populární mezi svými spolupracovníky, spolu s novým kolegou Adamem Benešem.

Hlavním podezřelým se stává nedávno usvědčený vrah, který má na svědomí podobnou vraždu. Shodné znaky mezi oběma případy jsou sice nepřehlédnutelné, ale brzy se ukazuje, že jde o podobnost pouze zdánlivou. Na scéně se objevuje neznámý vrah číslo dvě a dvojice kriminalistů se pouští do zapeklitého vyšetřování plného nečekaných odhalení...

Kalibr, 352 stran, 359 Kč

Obal knihy

Petra Soukupová, Petra Dvořáková, Aňa Geislerová, Anna Bolavá, Bianca Bellová, Josef Moník, Markéta Pilátová, Marek Epstein, Irena Hejdová, Pavla Koucká: Všechny za jednu

Nový sborník povídek od deseti oblíbených českých spisovatelů, do sedmého svazku přispělo deset autorů. Jejich témata jsou různorodá a hrdinové mají leckdy podivná přání i tužby. Jediné, co může momentálně dát Evě Petry Soukupové pocit svobody, jsou smažená kuřecí křidélka. V případě Karla, hrdiny povídky Petry Dvořákové, je situace mnohem jednoznačnější. Jedině modrá knížka mu otevře dveře k zářné hudební kariéře na Západě. Hrdinky povídek Ani Geislerové a Ireny Hejdové prožívají poslední chvíle před svatbou. I Daniel a David, podivíni z povídek Anny Bolavé a Bianky Bellové, mají něco společného.

Listen v edici Česká povídka, 176 stran, 279 Kč

Obal knihy

Mirka Skočílková: Opuštěný dům

Anna chce začít znovu. O mnohé ze své minulosti by se s ostatními dělila jen nerada a s vlastní rodinou nemá zrovna dvakrát dobré vztahy. Díky svému koníčku, jímž je focení, narazí jednoho dne na starou, opuštěnou vilu, která jí naprosto okouzlí. Když se o dům začne více zajímat, zjišťuje, že ten je opředený mnoha záhadnými historkami – a že má neméně záhadného, ale také velmi charismatického majitele, kterému Anna učaruje.

Ikar, 360 stran, 349 Kč

Obal knihy

Angel Nikolov: Žhavé léto 1968

Okupace v srpnu 1968 a Bulharská lidová republika Dokumentární a částečně memoárová kniha na základě historických pramenů, rozhovorů s pamětníky i účastníky a vlastních zážitků vypráví o událostech pražského jara 1968. Nechybí široce a detailně pojaté historické pozadí ani pohled do každodenního života občanů i vojáků, kniha se zároveň nese v emocionálním duchu tohoto období. Značnou měrou se zaměřuje na vyvracení zažitých mýtů, které tuto historickou kapitolu dodnes obklopují.

Academia, 520 stran, 619 Kč

Obal knihy

Yoram Hazony: Chvála nacionalismu

Po dlouhých letech hanobení národního státu ve jménu univerzalistické ideologie opět nastává čas, abychom ocenili ctnosti a přednosti nacionalismu. Izraelský politolog vysvětluje, že svět má na výběr pouze dvě možnosti: řád nezávislých národních států, anebo univerzální světové impérium. K němu ostatně směřovaly všechny čtyři totální, děsivé střety: třicetiletá válka i války napoleonské, stejně jako první a druhá světová válka. Na rozdíl od impéria je nezávislý národní stát mírumilovný, odmítá avanturismus v zahraniční politice a zábor cizích zemí.

Leda, 352 stran, 380 Kč

Obal knihy

Douglas Murray: Šílenství davů

Douglas Murray odvážně popisuje a jasně vysvětluje tragické problémy, které se vynořily v západním světě jako důsledek ztráty orientace a smyslu lidské existence. Vznikla nová utopická ideologie společenské spravedlnosti, jež nesmiřitelně prosazuje radikální přestavbu společnosti na základě domnělých práv rasových a sexuálních menšin (i většinových žen). Tato ideologie proniká do hlavního proudu politiky, ovládla veřejný diskurz a stala se novou státní legitimitou. Je však zmatená a absurdní, a tak vede doslova k masovému šílenství.

Léda, 352 stran, 350 Kč

Obal knihy

Alena Ježková: Ruce houslisty

V sedmi volně navazujících povídkách, jejichž protagonisty jsou příslušníci pěti generací fiktivní rodiny Schillerů, autorka mistrovsky vyobrazuje, jak se dějinné události promítají do osobních životů. Tuto linii sledujeme od zákopů 1. světové války přes rozvíjející se průmyslu Československé republiky, nacistickou okupaci a s ní spojený Holocaust, sčítání ztrát po válce a nástup komunismu, až po invazi vojsk v srpnu 1968. Příběh rodiny Schillerů se uzavírá v Londýně v roce 2005 pátráním proslulého houslového virtuosa po vlastních kořenech.

Práh, 168 stran, 299 Kč

Obal knihy

Lily Brooks-Daltonová: Půlnoční nebe

Geniální astronom Augustine se ocitl na sklonku života, kdežto astronautka Sully na jeho vrcholu – jenže oba vědí, co obnáší extrémní samota. Když naši planetu postihne blíže neurčená katastrofa, jeho nalézáme na odlehlé arktické stanici, ji zase na palubě kosmické lodi vracející se od Jupiteru k Zemi. Tvrdohlavý vědec, který se v okamžiku krize odmítl přidat k evakuovaným a zůstal na observatoři, brzy po odletu kolegů objeví v opuštěné ubikaci holčičku Iris a při pokusech přivolat jí pomoc zjišťuje, že rádiové vlny mlčí. I Sully a její parťáky v raketě vyděsí fakt, že řídící středisko ze Země neodpovídá.

Práh, 240 stran, 349 Kč

Obal knihy

Jérôme Loubry: Obr z mlhy

Listopad 1998: První tělo našel běžec na okraji městského parku. Dítě leželo na zemi – bledé, uškrcené, s fialovými stopami po sevření silnými prsty na krku. Vyšetřováním je pověřen detektiv Stan Mitchell, který ale navzdory bohatým zkušenostem a přirozené houževnatosti nenachází dostatek vodítek. Vrah přezdívaný Obr beze stopy mizí v mlhavých ulicích skomírajícího města. A Mitchellova posedlost jeho dopadením roste.

Březen 2013 - opuštěné předměstí s chátrajícími domy. Z nízkého šedivého nebe padají provazy deště a propůjčují Detroitu ještě bezútěšnější nádech. Z noci se vynořují postavy v kuklách a se samopaly a rozrážejí dveře jednoho z rozpadajících se obydlí. Policejní razie. Dlouho hledaný podezřelý sedí na židli uprostřed místnosti bez světel. Neklade odpor.

Metafora, 256 stran, 329 Kč

Obal knihy

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám