Hlavní obsah

Nové knihy - Paulo Coelho i Alexander Trocchi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento týden vychází poslední kniha Paula Coelha Čarodějka z Portobella nebo kontroverzní román Alexandera Trocchiho Kainova kniha. Z lehčího žánru jsme vybrali detektivní příběh Carol O'Connellové Škola zločinu.

Článek

Paulo Coelho: Čarodějka z Portobella

Paulo Coelho přináší v Čarodějce z Portobella fascinující a dramatickou zápletku, v níž čtenář odhalí dlouhou tradici, založenou na ženské síle a na lásce.

Athéna má v sobě přirozený dar. Tato adoptivní dcera Libanonky a zámožného podnikatele z Bejrútu přesídlí s rodinou do Londýna krátce poté, co v její zemi vypukne válka. Na univerzitě se seznámí s mužem, který se stane otcem jejího syna, ale potíže, jimž dívka čelí, vedou k rychlému rozpadu jejich manželství. Jako matka nemůže nemyslet na ženu, která jí dala život, a aby pochopila, jak ji mohla po narození opustit, vydává se tuto svou biologickou matku hledat do Rumunska. Cesta však nás nikdy nezavede jen tam, kam jsme zamýšleli jít, a to, co Athéna na této cestě odhalí, změní navždy její život i životy lidí kolem ní.

Argo, přeložila Pavla Lidmilová, 239 Kč

Alexander Trocchi: Kainova kniha

Na rozdíl od řady tzv. "zakázaných" knih byla Kainova kniha v Anglii skutečně soudně zakázána. Ve své době nutně způsobila značný rozruch a Trocchiho knihy byly dlouho nedostupné.

Kainova kniha je autobiografický román, který nezapře inspiraci kulturní scénou Paříže (existencialismus), vliv Trocchiho přítele Samuela Becketta a též blízkost americkým experimentátorům. Nihilistická próza, v níž vypravěč Joe Necchi mísí postřehy z vlastního života s esejisticky a meditativně laděnými pasážemi o filozofii, umění a politice. V centru dění je ovšem heroin a všechno se točí kolem drogové závislosti hrdinů. Přestože některé kritiky přirovnávaly román k dílům Baudelairovým či k De Quinceymu, je tu odlišnost: Trocchi se distancuje od jakéhokoli romantismu. Jeho vyprávění je kruté a beznadějné.

Odeon, 192 str., 219 Kč

Corinne Marrinan, Steve Parker: Kriminálka Las Vegas

Kompletní obrazový průvodce průkopnickým stejnojmenným televizním seriálem se stane nezbytným pro každého, kdo se zabývá danou tematikou. Budete svědky, jak noční směna, vedená Gilem Grissomem, shromažďuje, zpracovává a hodnotí důkazy a řeší kriminální případy. Kniha plná nejrůznějšího obrazového materiálu z prvních šesti řad obsahuje i snímky jednotlivých postav, záběry z programu a komentované detailní obrazy.

Tato publikace zkoumá jednotlivé oblasti, v nichž působí členové odborného týmu, a detailně odhaluje pozadí případů, na nichž se jednotlivé postavy podílejí. Objevíte tajemství skryté v krevních skvrnách i zákonitosti interpretace takových stop, budete svědky rekonstrukce tváře, seznámíte se s terénní soupravou, kterou kriminální služba používá.

Mladá fronta, váz., 144 str., 399 Kč

Martin Amis: Na návštěvě u paní Nabokovové

Sbírka vynikajících esejů, úvah a zamyšlení ze 70.-90. let 20. století ukazuje slavného anglického autora Martina Amise jako pronikavého pozorovatele světa v celé šíři od poznámek na okraj k rockovým celebritám (Rolling Stones, John Lennon) přes glosování společenských témat (například nepřikrášlený pohled na svět ženského tenisu či velmistrovského šachu) až po nesmírně cenné postřehy ze setkání se slavnými spisovatelskými kolegy či z návštěvy frankfurtského knižního veletrhu.

Martin Amis prokazuje v těchto krátkých úvahách psaných většinou pro přední světová periodika schopnost nahlížet pod povrch událostí podobně brilantním způsobem, jakým to činí ve svých románech.

Volvox Globator, přeložil Ladislav Šenkyřík, 236 str., váz., 249 Kč

Carol O'Connellová: Škola zločinu

Jednoho horkého srpnového odpoledne je v bytě v East Side nalezena oběšená žena. Oběť jako zázrakem přežila, ale zůstává v komatu... Detektiv Kate Malloryová po letech při vyšetřování případů, které mají původ ve staré nevyřešené vraždě, zjišťuje, že se dívá přímo do tváře své trpké minulosti...

Patnáct let už uběhlo od doby, kdy Kathy Malloryová žila na newyorských ulicích; aby se uživila, kradla drobnosti pro šlapky, které ji na oplátku opatrovaly. Kdysi dávno se jedna feťačka, prostitutka a policejní informátorka, které se neřeklo jinak než Vrabčák, postarala o osamělou uličnici bez domova. Malloryová teď po letech při vyšetřování případů, které mají původ ve staré nevyřešené vraždě, zjišťuje, že se dívá přímo do tváře své trpké minulosti...

BBart, překlad Tamara Vosecká, 336 str., váz., 199 Kč 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám