Hlavní obsah

Nové knihy - Dominik Dán, Tom Rob Smith i Leonie Swannová

Knižní novinky přinášejí nový krimiromán slovenského autora Dominika Dána Cela číslo 17, pokračování románu Číslo 44 Toma Roba Smithe s názvem Utajovaný projev nebo humornou ovčí detektivku Leonie Swannové Garou aneb Ovce znovu vyšetřují.

Článek

Dominik Dán: Cela číslo 17

Slovenský autor kriminálních příběhů, které jsou velice realisticky podané, přináší třetí příběh ze série Případy Richarda Krauze.

Detektiv Richard Krauz a jeho mladý parťák Jozef Fischer musí vyšetřit případ vánoční vraždy, v jejímž pozadí stála osamělost. V ohnisku zájmu je však především případ vysokoškolského profesora matematiky Kamila Puskailera, jehož poslal prokurátor na třináct let do vězení za vraždu manželky. Trest za takový zločin by byl nepochybně přiměřený - pokud by jej ovšem dotyčný spáchal...

XYZ, překlad Josef Šmatlák, 336 str., váz., 249 Kč

Tom Rob Smith: Utajovaný projev

Po úspěšném debutu Dítě číslo 44 přichází Tom Rob Smith s jeho pokračováním v podobě nového románu plného napětí a překvapivých zvratů.

Sovětský svaz, rok 1956. Stalin je po smrti a neveřejný, utajovaný projev jeho nástupce Chruščova odhaluje pravdu o spáchaných zločinech. Krutý režim se otřásá v základech. Někdejší příslušník Státní bezpečnosti Lev Děmidov a jeho manželka Raisa - hrdinové románu Dítě číslo 44 - řeší vlastní problémy. Adoptované dcery Zoja a Jelena dosud Lvovi, neodpustily, že se, byť nepřímo, podílel na smrti jejich rodičů. Teď však musí celá rodina čelit smrtelnému nebezpečí ze strany kohosi, kdo během někdejší Lvovy kariéry nespravedlivě trpěl a nyní kráčí vstříc nesmiřitelné pomstě...

Knižní klub, překlad Ludmila Hanzlíková, 352 str., váz., 269 Kč

Leonie Swannová: Garou aneb Ovce znovu vyšetřují

Mladé německé autorka Leonie Swannová zaznamenala se svou „ovčí detektivkou“ celoevropský úspěch. Není divu, že ovčí slečna Maplová má další případ.

Stádo ovcí z "Glenkillu" opustilo se svou novou pastýřkou Rebekou Irsko a vyrazilo na evropský kontinent. Na zimu se usadilo u odlehlého zámečku ve Francii. Mohl by to vlastně být docela příjemný pobyt, kdyby jednoho dne je u ovčí pastviny nebyla nalezena roztrhaná srna. Šeptá se, že ji má na svědomí vlkodlak neboli "garou". Brzy nato ovce objeví pod starým dubem mrtvolu pomocníka ze zámku. A dojde jim, že pastýřce i jim hrozí velké nebezpečí...

Argo, překlad Michaela Škultéry, 330 str., váz., 298 Kč

Zygmunt Miłoszewski: Zapletení

Mladý polský autor a novinář Zygmunt Miłoszewski vzbudil již svým prvním románem Intercom značný ohlas. Nyní přichází s titulem Zapletení, který je zdařilou kombinací kriminálního příběhu a psychologického thrilleru.

Vše začíná vraždou Jindřicha Telaka, účastníka psychoterapeutického sezení v budově jednoho varšavského kláštera. Případem se zabývá prokurátor Teodor Szacki, unavený a znuděný byrokratickými praktikami a manželským stereotypem. Szacki cítí, že mu život proklouzl mezi prsty, tento případ však všechno změní. Bude se muset proplést labyrintem rozmanitých postav: mladá a vyzývavá novinářka, excentrický psychiatr, chlípný kolega od policie, paranoidní historik...

Host, překlad Pavel Peč, 344 str., 299 Kč

Joanna Kavenna: Ostuda ostudná

Tragikomický román Ostuda ostudná mladé německé autorky Joanna Kavennaové získal cenu Orange Prize pro začínající autory. Předseda poroty Shami Chakrubarti knihu popsal jako syntézu Dostojevského a Bridget Jonesové.

Pětatřicetiletá Rosa Lane má zdánlivě všechno - atraktivní práci, uspokojivý vztah, spoustu přátel a lásku své rodiny. Po smrti své matky se však jednoho dne zamyslí, jestli se její život ubírá tím správným směrem. Kdyby do konce života měla žít stejně jako doposud, chtěla by dál žít, nebo na místě umřít? Volí společenský exil a vydává se na tragikomickou cestu, která jí má pomoci najít odpověď na otázku Proč žít?

Kniha Zlín, překlad Karolína Ryvolová, 328 str., brož., 349 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám