Hlavní obsah

Nohavica se proti své vůli objevil na cédéčku KSČM

– OSTRAVA
Právo, Aleš Honus, Karel Balcar

Bez souhlasu Jaromíra Nohavici se objevilo jeho kompletní album Pražská pálená na předvolebním cédéčku KSČM v Ostravě-Jihu. Propagační CD vyšlo v desetitisícovém nákladu a obsahuje kromě propagační části KSČM také adresář "bonusy a dárky" a právě v něm voliči najdou i Nohavicovo album.

Článek

Písničkář se zneužitím svých písní nesouhlasí. "Komunisté vždycky znárodňovali a kradli. Překvapilo mne ale, že rozdávají písničky, které jsem psali proti nim," řekl Právu Nohavica. Dodal, že připravuje obsáhlejší vyjádření, které zveřejní na svých webových stránkách www.nohavica.cz.

Komunisté tvrdí, že o obsahu celého svého cédéčka nevěděli. "O obsahu bonusů jsme nerozhodovali, starali jsme se jen o propagační část. Zbytek dodala agentura Skate. Teoreticky se nemáme za co omlouvat. Je to jen nedorozumění, které se vysvětlí," tvrdí organizátor kampaně v Ostravě-Jih a místostarosta za KSČM Leo Luzar. K umístění Nohavicových textů na CD se nechtěl vyjadřovat ani předseda krajské KSČM Karel Kuboš s tím, že o případu neví, ale nechá vše prověřit.

Je to volně šiřitelný software, ale...

Agentura Skate, jež CD vydala, tvrdí, že se ničeho špatného nedopustila, protože Pražská pálená je již více než rok volně šiřitelný software. "Není to pokus zneužít jméno Jaromíra Nohavici. Dostali jsme zadání od KSČM vytvořit dárek pro občany obvodu a vybrali jsme to nejlepší. Nohavica je jedním z nejoblíbenějších zpěváků a protože je jediný, kterého písničky lze takto použít, tak jsme tuto možnost využili," tvrdí spolumajitel agentury a jednatel Miroslav Kalinský.

Dodal, že na CD je v bonusu nejen Pražská pálená, ale také dva tisíce fotografií Ostravy, padesát her a čtyřicet programů. "U naší právní kanceláře jsme ověřovali, jak je to s poplatky OSA. Jim se ale platí jen za komerční použití a veřejné produkce. Ani jedno z toho však není tento případ," tvrdí Kalinský.

Jiného názoru je ale ředitelka Ochranného svazu autorského (OSA) Jana Bärová. "Na Nohavicových webových stránkách není nikde napsáno "nahrejte si skladbu na další CD". I v tomto případě platí, že kdo chce užít dílo, musí se s námi dohodnout. Protože se jedná o propagační CD politické strany, dopředu bychom kontaktovali autora Nohavicu a ptali se ho, zda souhlasí s tímto vydáním. Pokud by s tím nesouhlasil, tak by to CD vůbec vydat nemohli," řekla Bärová.

Bärová tvrdí, že KSČM měla uzavřít s OSA smlouvu a zaplatit autorskou odměnu. Nyní prý OSA může podle zákona na vydavateli požadovat dvojnásobek autorské odměny za bezdůvodné obohacení, v tomto případě minimálně 200 tisíc korun. Případné právní kroky OSA zvažuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám