Hlavní obsah

Nezávislácká skoro komedie o dospívání

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladý britský režisér Richard Ayoade přichází s romantickou skoro komedií Jmenuji se Oliver Tate, která se snaží být nezávislá a formálně hravá. Do nadprůměru ji táhne hlavně kvalitní casting.

Článek

Oliver Tate je vcelku průměrný mladík žijící v průměrném městečku. Pod šedivou slupkou ušpiněné každodennosti se ale skrývá drama – musí zachránit manželství svých rodičů a samozřejmě taky sbalit holku. Tento rámec děje nepůsobí nově, ale některé jednotlivé nápady mile překvapí, třeba tajné monitorování dění v rodičovské ložnici nebo neuvěřitelný nápad s vyráběním falešných milostných dopisů mezi otcem a matkou.

Hlavní postava je sympatická, opatřená mnoha slabostmi, ale také silnou vůlí žít správně, dělat správné věci. Film zábavně vykresluje teenagerskou sebestřednost (např. hrdinovy představy o mediální reakci na jeho možnou smrt) a posedlost zapisováním vlastních blábolů. Ayoade se snaží kombinovat indie depresivnost (viz. teenagerské „nezávislácké“ rande v industriálním prostředí nebo odpudivá škola plná šikany) s britským indie humorem (dialogy s rodiči).

Mezi velké plusy počítejme herce – poněkud neurotická maminka (Sally Hawkinsová) se přesně hodí k nesmělému vědecky založenému tatínkovi (Noah Taylor), který pronáší hlášky typu „Maminka mi řekla, že už máš přítelkyni. Nechceš si o tom promluvit?“

Dialogy rodičů se synem (Craig Roberts) srší humorem, je ale třeba dodat, že po první polovině už tomu docela začíná docházet dech.

Formální hrátky jako úmyslně amatérská retro kamera, úsměvně dramatické titulky oddělující jednotlivé části děje nebo komentáře k ději i k filmovým postupům (nájezdy, odjezdy kamery) může někdo vnímat jako humorné, někdo jako zbytečné.

V zásadě zábavný film od mladého režiséra, který působí ještě trochu nevytříbeně, ale má talent jako hrom.

Celkové hodnocení: 75 %

Reklama

Výběr článků

Načítám