Hlavní obsah

Německá komedie Toni Erdmann dostala evropskou cenu EFA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednoznačným vítězem Evropských filmových cen za rok 2016, které v sobotu ve Vratislavi udělovala Evropská filmová akademie (EFA), se stala německo-rakouská tragikomedie Toni Erdman, která získala pět ocenění. Režisérkou a scénáristkou snímku je Maren Adeová.

Foto: ČTK/AP

Tým filmu Toni Erdmann: režisérka Maren Adeová čtvrtá zleva, herec Peter Simonischek pátý.

Článek

Kromě ceny za nejlepší film, nejlepší režii a nejlepší scénář získal tvůrce hlavní role Peter Simonischek cenu za nejlepší mužský a Sandra Hüllerová za nejlepší ženský herecký výkon. Rakouský herec ve filmu ztvárnil zestárlého podivínského učitele, Hüllerová jeho workoholickou dceru Ines.

Cenu za nejlepší dokument si z Vratislavi odvezl italský dokumentarista Gianfranco Rosi za film Požár na moři, nejlepším animovaným filmem je švýcarsko-francouzský snímek Můj život Cuketky. V kategorii krátkých filmů zvítězil nizozemsko-syrský film 9 dní z mého okna v Allepu.

Čestnou cenu prezidenta EFA dostal legendární polský režisér Andrzej Wajda. Evropská filmová cena za přínos světové kinematografii byla udělena Peirci Brosnanovi, irskému herci, známému širší veřejnosti především jako představitel Jamese Bonda. Cenou za celoživotní dílo ocenila porota francouzského scénáristu, herce a režiséra Jeana-Claudea Carrièra, tvůrce scénáře pro filmovou adaptaci románu Milana Kundery Nesnesitelná lehkost bytí.

Reklama

Výběr článků

Načítám