Hlavní obsah

Nelegální překlad Harryho Pottera zmizel z internetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Od chvíle, co nakladatelství Albatros oznámilo, že podává kvůli publikování nelegálního překladu knihy Harry Potter a Fénixův řád trestní oznámení na neznámého pachatele, zmizely webové stránky se sporným překladem z internetu. Adresa odkazující na dílo amatérských překladatelů je přesměrována na stránky Albatrosu, ten s tím však nemá nic společného.

Foto: Kamil Kyzlink
Článek

"Zjistili jsme to náhodou. Oni (autoři nelegálního překladu) to k nám přesměrovali a nic nám neřekli. Navíc zcela odmítají komunikovat. Nereagují ani na maily, ani na telefonáty," sdělil Novinkám Patrik Šalamon z marketingového oddělení nakladatelství Albatros. Překlad na internetu by asi byl zůstat nemohl, ale celá záležitost se podle něj dala řešit jinak.

Albatros nechce amatérské překladatele trestat. Chápe, že překlad uveřejnili "z čistého fanouškovství", ale neuvědomili si, že svou činností vážně poškodili autorská práva. "My se nemůžeme tvářit, že se nic neděje, když se porušují autorská práva," uvedl Šalamon.

Porušení podmínek by mohlo o knihy připravit celou ČR

Nakladatelství Albatros by mohlo nedodržením smlouvy se svým britským protějškem, nakladatelstvím Bloomsbury, které zastupuje autorku díla J. K. Rowlingovou, přijít o povolení k vydávání série o čarodějnickém učni. "Nedodržení licenčních podmínek by mimo jiné mohlo mít za následek jejich odejmutí nejen našemu nakladatelství, ale i celému teritoriu ČR," uvedl ve svém oficiálním prohlášení Albatros.

Případ předalo nakladatelství policii a zatím nemá o průběhu vyšetřování žádné informace.

Majitel domény, kde byl překlad publikován, Marek Mojzík stránky přesměroval v sobotu. V té době bylo přeloženo přibližně 19 kapitol. Oficiální překladatel knihy Harry Potter a Fénixův řád byl v pátek na 85. straně. Více k celému případu najdete zde.

Na vyjádření Marka Mojzíka Novinky zatím čekají.

Reklama

Související články

J.K. Rowlingová by nejradši byla neviditelná

Harry Potter a Fénixův řád, páté pokračování série o čarodějnickém učni, je nejrychleji a nejlépe prodávanou knihou všech dob. Podobně úspěšné byly i čtyři...

Výběr článků

Načítám