Hlavní obsah

Harry Potter a Fénixův řád je zatím nejtemnějším z dílů

Novinky, Zuzana Jiroušová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Harry Potter a Fénixův řád J. K. Rowlingové je už 5. dílem série knih o čarodějnickém učni. Hovoří se o něm jako o nejdéle a nejnetrpělivěji očekávaném, nejrychleji prodávaném, nejtlustším, nejtěžším (týká se váhy i děje) a nejtemnějším z dosavadních pokračování. Také je to titul, který provázela nejrozsáhlejší a dosud nikdy neviděná mediální kampaň.

Foto: Růžena Písková

Dramatický soubor se radoval ze dvou dortů.

Článek

Přílišná očekávání jsou ale vždy škodlivá, a to v nejrůznějších směrech. Na autorku byl vyvíjen nebývalý tlak a naprosté informační embargo před celosvětovou premiérou knihy lidi i média nutilo neustále spekulovat o ději. Zejména o postavě, jejíž smrt J.K. Rowlingová dopředu avizovala.

Je smutné, že zatímco v anglicky mluvících zemích, kde se prodaly milióny výtisků, jméno zabité osoby na veřejnost neprosáklo, česká média jej prozradila už nejméně třikrát. S bezohlednou arogancí čtenáře jedny noviny dokonce informovaly, že si knihu za ně přečetly. Nejspíš se domnívaly, že by se čtenáři na stranu 711, kde postava zemře, sami propracovat nedokázali. Je pravda, že ti, kteří si knihu nedokáží v angličtině vychutnat, což je nejspíš případ většiny dětských čtenářů, si budou muset na český překlad počkat až do konce února, ale to čekání se jim určitě vyplatí.

Pětka je zlomová

Harry Potter a Fénixův řád má 766 stran, což je téměř trojnásobek prvního dílu, ale nijak mu to na napínavosti a svižnosti děje neubírá. Pětka je svým způsobem zlomová, a to ve struktuře děje i jeho náplni. Na konci čtvrtého dílu Harry Potter a Ohnivý pohár nabyl lord Voldemort znovu tělesné podoby a temné síly začaly opět nabírat na síle. Tím se změnil nejenom život v kouzelnickém světě, ale i celá atmosféra knihy.

V pátém dílu zabere celých 180 stran, než se Weasleyovic, Hermiona, Harry a ostatní studenti vrátí do Školy čar a kouzel v Bradavicích. Harryho prázdniny tentokrát nejsou jenom vpravením do děje, kde by se přihodila nějaká úsměvná příhoda spojená s jeho pěstouny Dursleyovými. Ve Fénixově řádu Harryho naopak potká několik zásadních setkání a událostí ještě před začátkem školního roku.

Ani po příjezdu do Bradavic však není nic takové jako dřív. Nová profesorka obrany proti černé magii Umbridgeová, delegovaná do školy přímo samotným ministrem Korneliem Popletalem, udělá peklo ze života nejenom Harrymu, ale převrátí i zavedený pořádek školy. Stejně jako Harry, ani čtenář už si nemůže být ničím jistý. Mizí dosavadní autority i řád, život v Bradavicích je úplně naruby.

Harryho puberta se projevuje zejména zlostí

Zásadní změnou v případě Harryho je puberta. Je mu patnáct, potýká se s prvním milostným vztahem a téměř pořád se zlobí. Na kamarády, na svou slávu, na svůj úděl, na nenáviděného profesora Snapea, překvapivě i na svého otce a tentokrát i na profesora Brumbála. Harry chce odpovědi. Na tu hlavní si ale musí počkat až na konec příběhu.

Stejně tak i čtenáři, které tajemná slova profesora Brumbála "Je čas, abych Ti řekl to, co jsem Ti měl říci před pěti lety, Harry. Posaď se. Všechno Ti povím," sice napínají už na obálce knihy, ale musejí si na ně počkat až na poslední stránky. Zdá se, že spolu s tím, jak postavy stárnou, je děj knih komplikovanější, temnější a svým způsobem dospělejší. Ačkoliv je v příběhu stále mnoho veselých míst, o která se povětšinou starají Weasleyovic dvojčata, těžké a neoptimistické události v pátém díle převažují. Harryho potká velká ztráta a po pátém ročníku odjíždí na prázdniny se srdcem ještě těžším než kdykoliv předtím.

Rowlingová stále dokáže napínat i bavit

I v Harry Potterovi a Fénixově řádu Joanne Kathleen Rowlingová dokázala, že umí vyprávět příběh s humorem a napětím. Všem příznivcům kouzelného světa a zelenookého čaroděje však opětně připravila peklo čekání na další díl. V pětce toho totiž opět rozehrála a otevřela spoustu. Dech jí zatím rozhodně nedochází a bude-li pokračovat ve stejném tempu, fanoušci se mají na co těšit i v následujících dvou posledních dílech.

J.K. Rowlingová: Harry Potter and The Order of the Phoenix, nakladatelství Bloomsbury, 766 stran, 590,- Kč

Reklama

Výběr článků

Načítám