Hlavní obsah

Nejlepším loňským filmem byl podle kritiků Sedláčkův Jan Palach

Nejlepší českým filmem loňského roku byl podle filmových kritiků snímek režiséra Roberta Sedláčka Jan Palach. Cenu za nejlepší režii si v sobotu z Divadla Archa odnesl Olmo Omerzu za road-movie Všechno bude.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Cenu za nejlepší film převzali producenti filmu Jan Palach (zleva) Jan Schwarcz, Silvia Panáková a Jan Maxa.

Článek

Zatímco v nominacích na České lvy, jež se budou předávat 23. března, dominuje politický thriller Toman o vývoji v poválečném Československu, na Cenách české filmové kritiky nezískal tento film nominaci ani jednu. Jako nejlepší loňský film ohodnotili kritici snímek Jan Palach. Filmoví novináři ho nominovali také v kategorii režie, scénář, nejlepší herec, nejlepší herečka a objev roku, a byl tak favoritem  večera.

Trailer k filmu Jan PalachVideo: Cinemart

Drama Jan Palach mělo premiéru loni 21. srpna na výročí srpnové okupace z roku 1968. Na rozdíl od trilogie Agnieszky Hollandové Hořící keř, jejíž děj začíná okamžikem studentova sebeupálení, Sedláčkův film sleduje poslední rok a půl Palachova života. Ukazuje, jak se změnila atmosféra v tehdejším Československu, jakým vývojem prošlo jeho vnímání společnosti a snaží se ukázat, co ho vedlo k jeho činu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Martin Huba

Další ocenění si mezi sebe dnes večer rozdělilo sedm snímků. Dvě sošky si nakonec odnesli tvůrci Hovorů s TGM. Debutující režisér Jakub Červenka byl vyhlášen Objevem roku a představitel Tomáše Garrigua Masaryka Martin Huba získal ocenění za nejlepší herecký výkon. Navázal tak na loňský úspěch Karla Rodena, který v biografickém dramatu Masaryk Julia Ševčíka ztvárnil Masarykova syna Jana. Z hereček českou filmovou kritiku nejvíce zaujala Jenovéfa Boková v debutu Beaty Parkanové Chvilky.

Všechno budeVideo: CinemArt

Cenu za režii převzal Olmo Omerzu, tvůrce filmu Všechno bude, který vznikl v česko-slovinsko-slovensko-polské koprodukci. Inspirací pro něj byla policejní zpráva o třináctiletém chlapci, kterého v autě zastavila policie. Omerzu natočil netradiční road-movie o dvou chlapcích, kteří se v ukradeném autě vydávají na cestu přes republiku. Cílem jejich útěku je pocit svobody a touha něco zažít. Akademici snímek nominovali i do boje o Oscara v kategorii cizojazyčných filmů, do užší nominace se však neprobojoval.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Cenu za nejlepší režii převzal Olmo Omerzu za film Všechno bude.

Nejlepším dokumentem byl loni podle kritiků snímek Až přijde válka, který natočil Jan Gebert.

V kategorii audiovizuální počin obdrželi cenu Jan a Václav Švankmajerovi za výtvarnou stylizaci posledního celovečerního snímku Jana Švankmajera Hmyz. Hokejový dokument Ondřeje Hudečka Nagano Tapes zvítězil v kategorii Mimo kino. Tou chtějí kritici upozornit na počiny mimo klasickou kinodistribuci, které vznikají pro televizi či internet a dělají českou audiovizuální kulturu rozmanitější, ale zároveň bývají méně vidět.

O cenách rozhodlo zhruba pět desítek novinářů ze Sdružení české filmové kritiky. Jejich hlasování je veřejné, výsledky jsou dostupné na webových stránkách www.filmovakritika.cz.

Jednotlivá ocenění
Nejlepší film:
Jan Palach (producenti Viktor Schwarcz, Jan Schwarcz, Silvia Panáková, Erik Panák, Jan Maxa; režie Robert Sedláček)
Nejlepší dokumentární film:
Až přijde válka (režie Jan Gebert)
Nejlepší režie:
Olmo Omerzu (Všechno bude)
Nejlepší scénář:
Tomáš Pavlíček a Lucie Bokšteflová (Chata na prodej)
Nejlepší herečka:
Jenovéfa Boková (Chvilky)
Nejlepší herec:
Martin Huba (Hovory s TGM)
Audiovizuální počin:
Jan Švankmajer a Václav Švankmajer (výtvarná stylizace filmu Hmyz)
Kategorie Mimo kino:
Ondřej Hudeček a Jon Weinbach (dokument Nagano Tapes)
Cena innogy pro objev roku:
Jakub Červenka (režie filmu Hovory s TGM)

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám