Hlavní obsah

Nejen Noe. Biblické filmy provokují církve od nepaměti

Novinky, Stanislav Dvořák

Hollywoodský film Noe s Russelem Crowem právě způsobil slušný poprask svým líčením biblických událostí. Stěžovali si muslimové, židé i křesťané. Spojené arabské emiráty, Bahrajn nebo Katar film úplně zakázaly. Nebyl první ani poslední.

Foto: Paramount Pictures

Russel Crowe jako Noe.

Článek

Největší problémy měl snímek podle očekávání v arabských zemích, ozvali se ale také radikálnější křesťané. Společnost Paramount pak přidala v USA do propagačních materiálů informaci, že biblické děje jsou vyprávěny s uměleckou licencí. Snímek natočil režisér Darren Aronofsky a obsadil Russela Crowa, Jennifer Connellyovou, Emmu Watsonovou, Anthonyho Hopkinse či Dakota Goyovou.

O údajném antisemitismu se hovořilo v souvislosti s Umučením Krista (2004) od Mela Gibsona. Kino filmového umění v Tel Avivu se jako jediné v Izraeli odhodlalo jednou snímek uvést. Komerční filmoví distributoři nechtěli riskovat z obav před pobouřením, které by nejspíš v zemi vyvolal.

Kritiky se Umučení Krista dočkalo i od italského režiséra Franka Zeffirelliho, který natočil v roce 1979 snímek Ježíš Nazaretský. Podle něj bylo Umučení Krista extremistické a odráželo fundamentalismus, který Gibson podělil po otci.

Martin Scorsese natočil v roce 1988 podle knihy Nikose Kazantzakise téměř tříhodinové Poslední pokušení Krista, kritikou mimořádně oceňovaný film o hledajícím, pochybujícím Ježíšovi. Filmu předcházelo varování, že není založen na bibli. Náboženské spolky bily na poplach, některé země film zakázaly, jinde vyhrožovali radikálové bombovými útoky.

Foto: Warner Bros.

Život Briana

Obrovský skandál způsobila v roce 1979 dodnes oblíbená komedie Život Briana od Monty Pythonů. Náboženské spolky protestovaly, britští biskupové projevovali znechucení. Dokonce i v části Velké Británie a v některých dalších zemích byl film zakázán. To samozřejmě ještě zvýšilo jeho popularitu a Život Briana se stal kasovním trhákem.

Nedlouho předtím vznikl americký „hippie” film Normana Jewisona Jesus Christ Superstar (1973). U nás je známá spíše česká verze stejnojmenného divadelního muzikálu, v níž zářili v devadesátých letech Kamil Střihavka a Dan Bárta. V tehdejším západním světě se ale o filmu psalo hodně. Židovská komunita ho považovala za antisemitský, protože se domnívala, že zdůrazňuje jejich vinu na smrti Ježíše, někteří křesťané byli zase pobouřeni tím, jak spojuje jméno Ježíše s tématem sexu.

Reklama

Výběr článků

Načítám