Hlavní obsah

Nejcennější malby české gotiky zpět církvi. Stát vrací vyšebrodské obrazy

Aktualizováno

Český stát vrátí v rámci restitucí římskokatolické církvi gotické deskové obrazy tvořící Vyšebrodský oltář. České televizi to řekl ministr kultury v demisi Jiří Balvín. Oltář patří k nejcennějším dílům v majetku Národní galerie (NG) v Praze. Podle odborníků má nevyčíslitelnou hodnotu. Obrazy ale galerii zůstanou zapůjčené v bezplatném dlouhodobém pronájmu.

Foto: Petr Kováč, Právo

Vyšebrodský oltář – detail jednoho z devíti deskových obrazů, které patří k nejcennějším dílům české gotiky.

Článek

Kromě devíti deskových maleb od Mistra vyšebrodského oltáře církev získá také dva obrazy Petra Paula Rubense Svatý Augustin a Umučení svatého Tomáše. I tato díla patří k nejcennějším ve sbírkách Národní galerie.

Rubensovy obrazy formálně převezme řád augustiniánů, deskové malby z Vyšebrodského oltáře z poloviny 14. století pak získá řád cisterciáků.

„Právě tento týden jsme to projednávali definitivně, že obě dvě strany se dohodly, že Národní galerie díla vydá,” řekl ministr Balvín ČT.

Foto: Wikipedia

Umučení svatého Tomáše od Petra Pavla Rubense

Všechna díla ale zůstanou dál v Národní galerii jako bezplatné zápůjčky, smlouvy by měly být podepsány do konce roku. Zápůjčky budou podle Balvína platit na deset let s opcí ve smlouvě na dalších deset let.

„Vyšebrodský cyklus zůstane v Národní galerii, bude-li vrácen cisterciákům, a bude zapůjčen bezplatně,” řekl televizi zástupce Konference vyšších představených mužských řeholí Gejza Šídlovský.

„Pro návštěvníky Národní galerie v Praze se nezmění nic, díla zůstanou nadále přístupná veřejnosti - v případě dvou Rubensů ve Šternberském paláci v Praze, v případě Vyšebrodského oltáře v klášteře sv. Anežky České ve stálých expozicích, pouze na popiskách bude uveden zapůjčitel,” sdělil Vít Vlnas, který je pověřený vedením Národní galerie.

Řád chce za zápůjčku pomoc s restaurováním

Řád augustiniánů žádá za desetiletý pronájem Rubensových obrazů, které mají hodnotu desítek miliónů korun, od Národní galerie pomoc s restaurováním maleb a obrazů v kostele svatého Tomáše na pražské Malé Straně, uvedla ČT. V kostele visí kopie vydávaných obrazů.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Oplakávání - jedna z devíti deskových maleb od Mistra vyšebrodského oltáře

Národní galerie v Praze dostala v rámci církevních restitucí celkem osm žádostí o vydání uměleckých děl, vyplývá z údajů z počátku listopadu.

Stát vyjednal církevní narovnání a změnu financování se 17 církvemi a náboženskými společnostmi, součástí je i postupné snižování platu duchovních ze státního rozpočtu. Církve mají podle schváleného zákona od státu dostat nemovitý majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Během 30 let jim stát vyplatí také celkem 59 miliard korun, navýšených o inflaci. Snížení této částky by rády dosáhly strany ČSSD a ANO, které vyjednávají o budoucí vládě.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Umučení sv. Tomáše (vlevo) a Sv. Augustin od Petra Paula Rubense. Obrazy jsou umístěné ve Šternberském paláci v Praze

Reklama

Související témata:

Související články

Cisterciácký řád je blíž majetku

Ve vydávání církevního majetku se objevil další zlom. V jednom případě se objevil důležitý dokument − a to ve prospěch cisterciáckého řádu ve Vyšším Brodě....

Výběr článků

Načítám