Hlavní obsah

Ústupek jsme nabídli už několikrát, odmítl Duka Sobotkův apel k redukci restitucí

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Kardinál Dominik Duka odmítl apel šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky, podle něhož by církve měly snížit své požadavky na finanční kompenzace v rámci majetkového vyrovnání. Podle Duky už církev několikrát nabídla ústupek, navíc se prý dosud zřekla asi třetiny svého nároku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kardinál Dominik Duka při předávání cen Hospodářské komory

Článek

"Nabídli jsme už několikrát ústupek, například že bychom místo části peněz přijali dluhopisy, abychom tak odlehčili státnímu rozpočtu. Mnoha věcí jsme se už zřekli, celkově asi třetiny našeho nároku," uvedl Duka ve středu na svém facebookovém profilu.

Reagoval tak na slova, která předseda ČSSD pronesl ve středu na tiskové konferenci. „Církve by měly projevit určitou sounáležitost s českou společností,“ apeloval Sobotka, podle kterého by církve neměly trvat na „nepřiměřeně velkém rozsahu finančních náhrad“.

Kromě finančních kompenzací má církev získat od státu také majetek v hodnotě 75 miliard. O tom už Nečasova vláda podepsala s církvemi smlouvy, což Sobotka ve středu zkritizoval.

S Dukou se sejdou ve čtvrtek

Podle Sobotky chce nyní sociální demokracie jednat o majetkovém vyrovnání ve dvou rovinách: na úrovni jednání s církvemi a jednání s potenciálními koaličními partnery. Na půdě Poslanecké sněmovny je přitom podle něj poměrně velké množství hlasů podporujících redukci restitucí. Nicméně ČSSD podle něj na první místo staví jednání s církvemi.

Šéf ČSSD se proto ve čtvrtek sejde s Dukou, předsedou ekumenické rady Joelem Rumlem a předsedou židovské federace Petrem Papouškem, aby záležitost kolem restitucí společně probrali. Na schůzku prý půjde s konkrétními návrhy. Řešit chce mimo jiné i otázku restituování objektů z areálu Pražského hradu. Ty by podle něj měly zůstat státu.

Sobotka požaduje od církví také co nejotevřenější jednání, aby bylo vidět, na které účely používá peníze z restitucí. Podle něj by se církve měly zavázat, že tyto prostředky budou používat na veřejně prospěšné účely.

Související témata

Foto: Petr Horník, Právo

Dominik Duka

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci po jednání grémia strany.

Foto: Václav Lang, Novinky

"Bude dobré, když se nám na zítřejším setkání s představiteli ČSSD podaří navázat přátelskou spolupráci do budoucna. Máme společnosti a sociální politice co nabídnout," uvedl k nadcházejícímu setkání Duka.

Reklama

Související články

Duka přijme Sobotku, ale tím to asi skončí

Katolická církev nejspíš nebude nakloněna jakékoli revizi smluv týkajících se vrácení majetku a vyplacení finančních 59miliardových kompenzací v průběhu...

Výběr článků

Načítám