Hlavní obsah

Náchodská pocta Škvoreckému

Právo, František Cinger, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NÁCHOD

"Josef Škvorecký pro mne byl symbolem proměn naší země, kterými v posledním půlstoletí procházela," řekl prezident Václav Klaus ve středu v úvodu třídenní mezinárodní konference věnované slavnému spisovateli v jeho rodném Náchodě.

Foto: Jiří Smutný

Výstava je ve foyer ve 2. patře MZK

Článek

Charakterizoval tak podobu i význam jeho života a díla. Klause nejvíce oslovila Škvoreckého úcta ke konzervativním hodnotám a svobodomyslnosti západního světa zejména anglosaského, které vnášel do české literatury.

"Nemohl se proto zařadit do rámce socialistické kultury ani v době, kdy řada autorů, kteří ještě včera opěvovali Stalina, začala objevovat Franze Kafku," podotkl, když mluvil o 60. letech minulého století. To už měl Škvorecký za sebou prozaickou prvotinu Zbabělci (1958).

Milana Uhdeho, který na Klause navázal, v románu obzvlášť zaujal obraz o nevyzpytatelných Rudoarmějcích povzbuzených alkoholem.

"Na to, jak Rudoarmějci znásilňovali ženy od dívenek po stařenky, jsem si pamatoval, i když jsem tomu tehdy nerozuměl. Nikdy jsem ale nevěřil, že někdo najde odvahu to literárně popsat," prohlásil o knize, která prolomila oficiální tabu.

"Národní umělec Karel Nový ho za to nazval prašivým kotětem. Podobně jako Jarmila Glazarová, jež se pozastavovala nad shovívavostí soudců posílajících nepřátele socialismu na doživotí a nikoliv na smrt, naříkala, že Škvorecký przní češtinu," řekl Uhde, který svůj příspěvek nazval Prozíravý šílenec.

"Škvorečtí stáli v Kanadě před rozhodnutím, zda věnovat našetřené peníze na koupi domku nebo na rozjezd nakladatelství 68 Publishers. Naštěstí se rozhodli pro nakladatelství a zůstali v dvoupokojovém bytě v devátém patře čtvrti Saint James Town, což už tehdy nebyla nijak zvlášť dobrá adresa," přiblížil kanadské začátky dvojice emigrantů zprvu žák a posléze Škvoreckého kolega, profesor torontské univerzity Michal Schonberg.

Bohatý program konference, které se účastní desítky literárních vědců z Evropy a Ameriky i studenti Literární akademie nesoucí Škvoreckého jméno, která spolu s Náchodem konferenci uspořádala, vrcholí kulturními akcemi. Patří k nim představení Divadla Járy Cimrmana Vyšetřování ztráty třídní knihy, Škvorecký byl totiž prvním předsedou cimrmanologické společnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám