Hlavní obsah

Na fórum Meltingpot přijde čtvrtina návštěvníků Colours of Ostrava

Právo, Jaroslav Špulák

Colours of Ostrava, které byly zahájeny ve středu v Dolních Vítkovicích, nejsou jen čtyřdenním svátkem hudby. Již čtvrtý rok se v jejich rámci koná diskusní fórum Meltingpot, na které přijíždějí osobnosti z celého světa.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

Colours of Ostrava jsou místem setkání a diskusí.

Článek

„První tři ročníky Meltingpotu prokázaly jeho životaschopnost. Přilákaly desetitisíce návštěvníků, jejichž vstřícnost a vnímavost oceňují i zahraniční řečníci. Současně vyzdvihují unikátní spojení s hudebním programem a náladou festivalu. Mnozí z nich pak doporučují svým kolegům, aby se k nám vypravili také,“ tvrdí ředitelka Colours of Ostrava Zlata Holušová.

V diskusích letošního programu Meltingpotu jsou zařazeni kritik digitální revoluce Andrew Keen, izraelský spisovatel Tuvia Tenenbom, novináři stanice CNN Ingrid Formanek a Jim Clancy, australský režisér Tim Cole, pastor Mark Gungor, vůdce amazonského kmene Manari Ushigua, filozof Alain de Benoist, expert na mentální léčení Clemens Kuby a další.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

Na Colours of Ostrava je živo.

„Nemáme to spočítané přesně, ale z minulých ročníků víme, že v součtu za celý festival přijde na Meltingpot na dvacet tisíc lidí. Někteří samozřejmě chodí opakovaně, můžeme nicméně říct, že se zastaví zhruba jedna čtvrtina ze všech návštěvníků festivalu,“ říká dramaturgyně Meltingpotu Petra Hniková Charmite.

Mezi diskutujícími jsou i někteří muzikanti, jež na Colours of Ostrava vystupují. Ve středu na foru hovořila haitsko-francouzská zpěvačka Moonlight Benjamin, připraveny jsou i diskuse se zakladatelem Kronos Quartetu Davidem Harringtonem či zpěvačkou Zaz.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zaz ve Foru Karlín.

Z českých řečníků se na něm představí například neuropatolog František Koukolík, generál Petr Pavel či ilustrátor, grafik a tvůrce animovaných filmů Petr Sís. Na scéně Czech Stories pak vystupuje řada domácích osobností z oblasti vědy i umění, lifestylu, architektury i gastronomie, novinařiny nebo dezinformací.

„Meltingpot nabízí devět tematicky zaměřených scén s padesáti zahraničními a sty domácími hosty z oblasti vědy, umění, osobnostního rozvoje, politiky, médií, filozofie nebo cestování,“ dodává Petra Hniková Charmite.

Novinkou Meltingpotu je The Big Bang Stage. Jde o scénu, jež se věnuje popularizaci částicové fyziky. V diskusích se představí přední vědci organizace CERN a dalších institucí.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám