Hlavní obsah

Na festivalu Colours of Ostrava se bude tančit pro charitu a pít devět druhů piva

Právo, Denisa Telaříková

Návštěvníci 11. ročníku mezinárodního hudebního festivalu Colours of Ostrava, který vypukne od čtvrtku do neděle, budou mít letos opět možnost kromě hudebních a divadelních zážitků vytančit peníze na charitativní projekty a ochutnat devět druhů piva ze sklepů pivovaru Ostravar.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Ředitelka Colours of Ostrava Zlata Holušová (vpravo) při ochutnávání jedenáctistupňového červeného piva, uvařeného právě pro festival s manažerkou pivovaru Ostravar.

Článek

„Letos si budou moci tanečníci sami vybrat, který neziskový projekt ze čtyř připravených ze svých vytančených peněz podpoří. Ty pomohou našim handicapovaným spoluobčanům z Charity svatého Alexandra v Ostravě-Kunčičkách,“ informovala Barbora Černá Dvořáková, mluvčí největší české hutní společnosti ArcelorMittal Ostrava (AMO), která akci Tanec pro život 2012 na festivalu pořádá.

„Vloni se vytancoval necelý milión korun. Částku firma poté zaokrouhlila,“ upřesnila mluvčí AMO. Dodala, že tancovat se letos bude na tanečních podložkách ve dvou stanech, a to jak v areálu festivalu Colours v Dolní oblasti Vítkovic, tak i na doprovodném bezplatném Festivalu v ulicích, konkrétně pak za obchodním centrem Forum na Nové Karolině. „Do stanů si mohou lidé přijít zatančit i několikrát a podpořit postupně všechny čtyři charitativní projekty. Získají tak odznaky ve všech barvách, ale i dárky za taneční výkon,“ lákala Černá Dvořáková.

Foto: Nadace OKD

Takto bude na ostravském festivalu vypadat bezBAR, ve kterém budou žíznivým návštěvníkům podávat pití vozíčkáři. Svou premiéru měl letos na United Islands.

Také Nadace OKD navazuje na loňskou premiéru a festival tak znovu bude bezbariérový. Pro handicapované návštěvníky je připraveno nižší vstupné, tribuny budou mít snadný dojezd na vozíčku. Pořadatelé připravili také speciálně upravené bezbariérové vozidlo taxislužby nebo osobní asistenty. „V areálu se budou také prodávat výrobky chráněných dílen a úplnou letošní novinkou bude takzvaný bezBAR, nebo-li bar, ve kterém žíznivce obslouží vozíčkáři,“ sdělil mluvčí OKD Vladislav Sobol.

Dodal, že cílem Nadace OKD je usnadnit handicapovaným lidem přístup ke kultuře. „Nechceme z postižených lidí vytvářet izolované skupinky, ale naopak je nenásilně začlenit do programu jednotlivých festivalů. Záměrně vybíráme akce, které jsou svým způsobem novátorské a otevírají obzory zdravým i nemocným,“ vysvětlil ředitel Nadace OKD Jiří Suchánek. Po Colours of Ostrava bude tak ještě následovat bezbariérový festival v Hlučíně Štěrkovna Open Music a v Plzni Živá ulice.

Letos poprvé devět druhů piva

Kromě možnosti zatančit si a pomoci druhým, budou moci návštěvníci festivalu také svlažit rety až v devíti druzích piva ostravského pivovaru Ostravar. „V nabídce bude zlaté, černé i červené pivo. Silnější, s nízkým obsahem alkoholu, ale také nealkoholické. Svrchně kvašené i spodně kvašené. Citronové i grepové. Ve srovnání s loňskem se tak počet nabízených druhů o jeden navýší,“ sdělil mluvčí pivovaru Ostravar Pavel Barvík a dodal, že tou největší atrakcí zcela jistě bude červené jedenáctistupňové pivo Ostravar Red, které pivovar uvařil přímo pro letošní ročník festivalu Colours of Ostrava.

„Stejně jako si lidé na Colours rádi vybírají z pestré nabídky umělců a nemají jen jednoho favorita, také u piva se zájem návštěvníků loni rozdělil mezi několik druhů piv. Proto pokračujeme v tomto trendu a nabídku se snažíme udělat co nejpestřejší, aby si každý návštěvník mohl vybrat podle svého gusta,“ vysvětlil pestrý pivní výběr manažer pivovaru Jan Vošta.

V novém festivalovém areálu bude letos pro žíznivé posluchače připraveno 24 výčepních míst. „Nejen počet druhů piv, ale také počet pivních kohoutů, a to 180, z nichž se bude čepovat, je letos historicky nejvyšší,“ vysvětluje manažerka značky Ostravar Zuzana Cieciotková. V areálu festivalu nebude chybět ani hospoda v továrních prostorách národní památky Dolní oblast Vítkovice.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám