Hlavní obsah

Mulatu Astatke inspiroval Jima Jarmushe i Kanye Westa

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Etiopský skladatel a vibrafonista Mulatu Astatke navštíví pražský festival Respect 16. června. V šedesátých letech jel v New Yorku na vlně latino-jazzu s Cal Tjaderem či Mongo Santamaryou a nedávno prožil comeback díky Jimu Jarmushovi.

Foto: Myspace

Mulatu Astatke

Článek

Širší veřejnost v západních zemích dlouho v podstatě neměla šanci se s jeho hudbou setkat, až zazněla před pár lety ve filmu Jima Jarmushe Zlomené květiny.

Mulatu Astatke, který se narodil roku 1943 v etiopské Jimě, si na studiích osvojil latino-jazz i severoamerický jazz a rhythm nad blues. To vše pak ve svých instrumentálních skladbách obohacuje etiopskými prvky a dosahuje tajemné hypnotické atmosféry. Jeho world music je sofistikovaná a má lákavý „acid“ šmrnc.

Studoval nejprve v Londýně a poté v Americe na prestižní jazzové škole Berklee jako první rodilý Afričan v její historii. Tam také vydal v roce 1966 první alba Afro-Latin Soul vol. 1 a 2. Zlatou éru prožil v Etiopii v letech 1969 – 1974, kde natočil desky jako Ethiopian Modern Instrumental Hits a Yekatit – Ethio Jazz / Mulatu Astatke featuring Fekade Amde Meskel. Poslední americké album Mulatu of Ethiopia natočil v roce 1972 se spoluhráči Mongo Santamarii.

V Addis Abebě ještě stačil vystoupit s orchestrem Duka Ellingtona a nahrával s Alice Coltraneovou. V roce 1974 nastoupila v jeho zemi vojenská diktatura a většina tamních klubů skončila, stejně jako vydávání věcí v Americe, a na Astatkea se jaksi zapomnělo.

Až v roce 2005 se objevuje na soundtracku k filmu Jima Jarmushe Zlomené květiny a prožívá mezinárodní comeback. Jeho samply použily např. Nas, Damian Marley, Kanye West, Cut Chemist, Quantic a další.

Na Respektu budou interpreti z Indie, Turecka, Angoly i Tanzanie 

Foto: roland-tchakounte.com

Roland Tchakounte, africký bluesman

Na festival Respect přijedou kromě něj v sobotu 16. června i Jagwa Music (Tanzanie), Terah Taali (Indie), Karandila Junior Gypsy Brass Band (Bulharsko) a Arifa (Holandsko, Turecko, Rumunsko, Irák).

V neděli pak zahrají Conjunto Angola 70s (Angola), Duquende (Španělsko), Roland Tchakounte (Kamerun, Francie) či Soul Motion (Srbsko, Bosna a Hercegovina). Více o nich čtěte zde.

V rámci doprovodného programu vystoupí 26. července v Paláci Akropolis skupina Alaaev Family (Izrael, Tádžikistán). Do 20. dubna je v síti Ticketpro dvoudenní vstupenka na festival za 400 Kč. Poté bude stát 550 Kč (jednodenní  450,- Kč).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám