Hlavní obsah

Mnoho povyku pro nic na Hradě letos už naposled

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Posledních pět představení komedie Mnoho povyku pro nic nabídnou Letní shakespearovské slavnosti na scéně v Královské zahradě Pražského hradu od 19. července. Inscenaci, jež měla premiéru v roce 2014, nastudoval režisér Jiří Menzel.

Foto: archiv

Mnoho povyku pro nic na Hradě končí.

Článek

„Mám pro tuhle Shakespearovu komedii nekomedii zvláštní slabost. Je rozkošně ukecaná a nepředstírá nijakou zvláštní filozofii, kromě té, že se nic nemá brát vážně. A taky nás poučuje, že na této planetě je ze všech božích tvorů člověk tvorem nejlegračnějším,“ řekl tehdy o své volbě Mnoho povyku pro nic režisér Menzel, který vsadil na mladé herecké obsazení.

Hlavní soupeřící a hubatý pár Beatrici a Benedicka obsadil Petrou Horváthovou a Václavem Jílkem, jehož alternuje Václav Šanda, v dalších rolích se na scéně objeví Radúz Mácha, Tomáš Vaněk, Lenka Zahradnická nebo Adéla Petřeková. A pro neodolatelnou dvojici přitroublých strážců pořádku režisér zvolil osvědčenou komediální dvojici Petr Čtvrtníček a Leoš Noha.

Inscenace se hraje na Letních shakespearovských slavnostech již devátou sezonu a letos bude mít svou derniéru. Menzelova inscenace je typickou letní podívanou, jakou on sám měl rád.

„Chci dělat divadlo, po kterém je lidem dobře. Vždycky jsem byl jako divák vděčný, když jsem odcházel z divadla nebo z kina něčím obohacen, očištěn, s pocitem katarze, nikoli deprese. Dnešní kult ošklivosti, surovosti a hnusu mě děsí,“ řekl před premiérou v roce 2014 pro deník Právo a na otázku, pro koho je jeho inscenace určená, dodal: „Pro široký okruh diváků, pro turisty i pro rodiny s dětmi. Pro všechny, kdo mají rádi atmosféru letních večerů a nocí.“

Reklama

Výběr článků

Načítám